Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi tillader, at parallelsamfund udvikler sig

Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'.
Der er valg på tirsdag, og det smitter af på den måde, man taler om mange ting. Også bandekrigen i København. En krig, hvor der nu tilsyneladende er våbenhvile. Overborgmester Frank Jensen skyder skylden for skyderierne på justitsministeren, den konservative Søren Pape, og understreger, at da han - Frank Jensen - selv var justitsminister, fik han løst en svær rockerkonflikt. Pape mener fra sin stol, at Frank Jensen bærer en væsentlig del af ansvaret, og at overborgmesterens beskyldninger er udtryk for politisk drilleri i en valgkamp. Iøvrigt mener han, at politi, myndigheder og efterretningsvæsen gør, hvad de kan for at få styr på sagerne. Politiet har de seneste måneder fået flystøtte fra forsvaret, øget patruljeringen og indsat mobile politistationer. Samtidig afprøver regeringen, om man kan opløse en af banderne, LTF, ved lov. Der er med andre ord pres på, men lige nu ser det ud til, at det hverken er politikere eller politi, der har sat en foreløbig stopper for bandekrigen. Det er derimod en lille gruppe af fædre på Nørrebro, der står bag det foreløbige stop for vold, drab og hyppige skyderier. Det er godt, men det er også kontroversielt. 
 
Det er svært at være uenig i, at det er godt, skyderierne er indstillet. Og at fædregrupperne gør noget og er deres ansvar bevidst. At de har gjort deres indflydelse gældende og satset meget på at få stoppet de blodsudgydelser, der truer helt almindelige mennesker i store kvarterer i København. På den anden side kan man - med rette - stille spørgsmålstegn ved det smarte og betimelige i, at en gruppe fædre og repræsentanter for islamisk Trossamfund skal kunne indgå aftaler med dybt kriminelle grupper. Der er helt konkret tale om, at man laver aftaler med hærdede forbryderbander, der er involveret i drab, drabsforsøg, vold og anden kriminalitet for millioner af kroner. Det minder grangiveligt om de aftaler om våbenhvile, der blev forhandlet mellem mafiagrupper i Chicago og New York i sidste århundrede. En våbenhvile, der ikke er initieret eller godkendt af politiet eller andre myndigheder, og som ikke handler om, at de skyldige skal anholdes, sigtes, tiltales, straffes og fængsles. Men en våbenhvile, der skaber ro i offentligheden, så banderne kan fortsætte deres indbringende kriminalitet. Især salg af hash.
 
Det er forståeligt, at fædregrupper og imamer - ligesom os andre - vil have stoppet bandekrigen. Men det er skræmmende, at de samme imamer og fædregrupper - helt under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en våbenhvile. Aftalen bekræfter de stadigt stigende bekymringer om eksistensen af parallelsamfund i muslimsk-dominerede områder, som længe har floreret, og som blev yderligere dokumenteret i TV2-programmets 'Moskeerne bag sløret'. Her kunne man med egne øje se, hvordan imamer eksempelvis opfordrede muslimske kvinder til at lade være med at anmelde kriminelle forhold til politiet og i stedet lade religiøse råd håndtere lovovertrædelserne. Det er betænkeligt - og en uskik - hvis imamer skal løse problemer, som i et demokratisk retssamfund skal løses af politi og domstole. På den måde fjerner en stor gruppe indvandrere sig fra de institutioner, der udgør kernen i det danske samfund. Vi bevæger os på usikker grund, hvis vi fremover skal forlade os på mere eller mindre tilfældige aftaler mellem fædregrupper. Så tillader vi, at et parallelsamfund med egne love og rettergang udvikler sig. Det kan vi ikke acceptere.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her