Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De skal være mere end en velmenende skulder, man kan græde ud ved

Det er ofte nogle andre længere oppe, der taler for dem, der befinder sig længere nede i hierakiet. Sådan er det også for grønlænderne i Danmark.

Den aktuelle debat om hierarkier bør også også kaste lys på det grønlandske mindretal.

Det er nemlig et meget godt eksempel på, hvor uværdigt og skadeligt det kan være, når andre får rollen som talsmand for de laveste i rangordenen.

Grønlændere i Danmark skal også ses i et postkolonialt lys. Mange problemer med f.eks. udsatte er affødt af kolonitiden. Grønland og Danmark skal give plads til, at grønlændere i Danmark i højere grad kan bidrage til deres egen fortælling i litteraturen, i kunsten og i det offentlige rum. Ofte bliver den fortalt af de grønlandske mandater i Folketinget, direktørerne fra de grønlandske huse og grønlændere i Grønland.

Der er noget formynderisk over at give et mindretals stemme til nogle andre, som kan være velmenende, men også farvede af deres egen agenda, fordi de i sidste ende er selvstyrets forlængede arm. De gør et godt stykke arbejde på mange områder, særligt i forhold til de socialt udsatte. De er blevet en slags mentorer for grønlændere i Danmark og en skulder, man kan græde ud ved. Lidt, som vi ser det med ordningerne på Herlufsholm. De er sikkert også godt ment, men det rokker jo ikke ved, at man giver et mandat til nogen, som hvis de vil kan udnytte denne rolle i deres eget favør.

Udsatte grønlændere i Danmark er et efterslæb fra kolonitiden. Derfor skal problemerne ses i det perspektiv.

Fortællingen om grønlændere i Danmark eller andre, der indgår i et hierarki, kan forstyrre og tilføje et problem. Noget, man sjældent er interesseret i, hvis det betyder fokus på andre problemer, eller hvis det kan ændre ved et narrativ for en institution. Hvad grønlændere i Danmark angår, kan man i værste fald blive et problem på 17.000 statsborgere større.

Så er det meget nemmere at henvise til det danske statsborgerskab, og så ellers bare løse de sociale problemer og lade mentorerne udfolde historien.

Det går bare ikke. Dels vil det i sig selv være helende med en anerkendelse af udfordringen, dels hæmmer det for udviklingen. Vi skal gøre det let for det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark at få ordet. Noget, som Institut for Menneskerettigheder, FN og Europarådets rammekomité om minoriteter flere gange har gjort opmærksom på. Eksempelvis har instituttet anbefalet, at grønlændere i Danmark bliver et nationalt mindretal. Hvorvidt det er løsningen eller ej, har jeg redegjort for i andre blogs. Her fokuserer jeg på, at grønlandske og danske politikere hen over hovedet på “mindretallet” siger nej til den slags forslag og ringer til selvstyretårnet, hvis de vil vide, hvordan grønlændere i Danmark har det. Det er uværdigt og ukonstruktivt.

Udsatte grønlændere i Danmark er et efterslæb fra kolonitiden. Derfor skal problemerne ses i det perspektiv. Det eneste alternativ til det er at give grønlændere i Danmark medindflydelse på udvikling og valg i Grønland.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.