Arktis er overset i Danmarks udenrigsstrategi
Grønland er klar til at sanktionere Rusland sammen med EU og Nato.
Stormagtsspillet i Grønland og Færøerne er en væsentlig brik i forståelsen af Ruslands, USA’s og Kinas interesse for rigsfællesskabet.
I Grønland følger man situationen nøje og er klar til at sanktionere Rusland sammen med Nato og EU. Men selvstyreformand Múte Egede ønsker ikke, at Arktis skal inddrages i den højspændte konflikt. Arktis skal forblive et lavspændt område. Alligevel er der en frygt. Grønland kan i værste fald benyttes som udgangspunkt for offensive operationer.
Danmarks usynlige udenrigs- og sikkerhedspolitik for Arktis kan blive farlig. Det er på høje tid at sælge billetter til en ordentlig omgang oplysning om alle områder af rigsfællesskabet.
Grønland og særligt Færøerne har haft noget af et eksporteventyr af fisk til Rusland. Så det bliver spændende at høre, hvad færingerne siger til sanktioner.
Vi overser Arktis i forbindelse med Ruslands ageren. Danmark håndterer udenrigspolitikken for hele rigsfællesskabet. Det foregår ofte hen over hovedet på Grønland og Færøerne. Samtidig er den danske regering hunderæd for at mene noget som helst om især Grønland. Danske partier har ikke rigsfællesskabet på agendaen, hverken i valgkamp eller til daglig. Der er nemlig ingen stemmer at hente her.
Resultatet er, at den almindelige dansker stort set intet ved om det stormagtsspil, der udspiller sig i Grønland. Det er ellers både en skræmmende og spændende virkelighed, som kan få betydning for alle danske statsborgere. I Grønland har vi set alle afskygninger af stormagtsspillet. Hvordan russerne, amerikanerne og kineserne skubbes i forskellige retninger.
Både Færøerne og Grønland har hidtil stået uden for EU-sanktioner mod Rusland. De har derfor været friholdt af de sanktioner på fødevarer, som Rusland har indført over for EU. Grønland og særligt Færøerne har haft noget af et eksporteventyr af fisk til Rusland. Så det bliver spændende at høre, hvad færingerne siger til sanktioner.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter