Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Borgen" er forrygende drama – men viser også danske politikeres afmagt over for Arktis

Tv-serien viser tydeligt, at en strategi for Arktis ikke har nogen større politisk værdi i Danmark.

”Borgen” er et fantastisk storpolitisk drama. Men hvorfor i alverden går danske politikere ind i den sag om den grønlandske undergrund?

Først og fremmest gør de grønlandske skuespillere det rigtig godt. Hvem skulle tro, at flere af de mandlige er debutanter? Svend Hardenberg spiller, som om det var hans hovederhverv.

Men altså, hvorfor har stadigt mere aktive politikere et behov for at iscenesætte virkeligheden i fiktion? Det undrer mig. Også at Lene Espersen og andre tidligere politikere fortæller om, hvordan de spinner udenrigspolitikken.

Ingen danske partier går til valg på noget, der rimer på Arktis.

Der er nok at tage fat på. Blandt andet er den nye værdibaserede danske udenrigspolitik blevet lanceret. Den indeholder gode elementer, men den er blevet til uden forudgående drøftelser med Færøerne og Grønland. Når man som politiker alligevel har brug for at gribe fat i forfattere til fiktionsserier, er det så udtryk for egen afmagt? Eller hvorfor gør man det? Som profileret dansk politiker har man jo haft alle muligheder for at gøre noget.

Ved at pege på hullerne i osten udstiller man vel også sin egen frustration? Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg ser blandt andet den nye strategi som et bevis på fejl.

”Borgen” er en fantastisk serie, som jeg ser den med stor glæde. Men på mig virker det helt bagvendt, at danske politikere, som i deres eget virke ikke har formået at skabe balance i udenrigs- og sikkerhedspolitikken mellem Grønland og Danmark, nu skal være medforfattere til et stort drama. Fiktionen er spundet over virkelige mangler i relationen mellem Grønland og Danmark. Men ingen i hverken den forrige eller den nuværende regering har jo formået at binde sløjfer om det eventuelle drama, der måtte opstå.

De danske politikere har eksempelvis selv stemt for en ophævelse af nultolerancen over for uranudvinding, hvilket er en mere konkret sag end olieudvinding. Hvorfor dette behov for drama, når man som politiker intet gør for at synliggøre problemstillingerne i Danmark – hvor man er folkevalgt?

For mig at se spinder man en historie over danske politikeres egen utilstrækkelighed. Ingen danske partier går til valg på noget, der rimer på Arktis. Valgflæsk handler om at please ud fra meningsmålinger. Noget så vigtigt som en Arktis-strategi har ingen politisk værdi i Danmark. Men nu er det pludselig højaktuelt i en verdensomspændende fiktionsserie. Hvad er drivkraften hos de medvirkende danske politikere?

Er det jeres egen afmagt?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.