Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dårlig ide at presse citronen med mundbind

Det bør kun indføres igen som sidste udvej.

De vaccinerede kan ikke få øje på guleroden, og de ikke-vaccinerede reagerer negativt på løftede pegefingre.

Jeg har fået mine vacciner, tests og båret mundbind efter alle kunstens regler. Hvem gjorde ikke det, da frygten tog kvælertag?

Nu er vi (lige meget hvor meget regeringen har held med at opgradere til blinkende rødt) et andet sted. Frygten styrer ikke længere befolkningen. Og det skaber en del usikkerhed, at selektiv brug af fagpersoner er et kendetegn, der går igen hos regeringen. Denne metode giver grobund for et hav af konspirationsteorier. Og mange stiller nu spørgsmålstegn ved, om det her virkelig er så slemt, som magthaverne siger. Det helt store problem i forhold til at overholde de nye restriktioner er nok, at vi – borgerne – ikke er bange mere.

Nu kommer der så nye restriktioner. For mange (i hvert fald vaccinerede) er det spiseligt at skulle vise coronapas. Og det er da heller ikke nogen ulejlighed, når togkonduktøren alligevel skal tjekke billetter og verificere dem. Men det er alligevel en voldsom beslutning at indføre mundbind igen. Fint med mundbind på hospitaler, plejehjem og alle de steder, hvor der arbejdes med udsatte borgere. MEN at tvangsfiksere befolkningen i en spændetrøje af et mundbind igen bør kun ske, hvis det er absolut nødvendigt. Hvis man hele tiden råber ulven kommer, så er vi bare ikke så bange mere. Og når vi ikke er det, så kan man også frygte, at opbakningen til at bære mundbind i det offentlige rum bliver mindre.

Det er den balancegang, som man ved denne restriktion ikke mestrer. I modsætning til under nedlukningen, hvor vi var hunderædde for at dø og også blev fastholdt i denne frygt ved konstante pressemøder osv. Så er vi et andet sted nu.

Jeg følger gerne regler, så længe de giver mening. I det øjeblik man bliver usikker på, om situationen virkelig er kritisk, så falder tilslutningen. Alene i dag har jeg hørt flere unge sige, at de ikke kommer til at bære mundbind. Så må en vagt tvinge dem, siger de.

Den bedste måde at sikre opbakning og appellere til samfundssind på nuværende tidspunkt er ved kun at indføre de allermest nødvendige restriktioner. Krav om mundbind er voldsomt. Kunne man nøjes med at indføre det på hospitaler, plejehjem osv. i første omgang?

Jeg tror, at man kommer til at dele synspunkter, som graver grøfter. Unge vaccinerede kan føle, at genindførelse af mundbind er tage det et skridt for langt. De føler måske, at dem, der har valgt ikke at lade sig vaccinere er en trussel mod resten af befolkningen. Hvorfor skal deres valg om at lade sig vaccinere ramme dem med nye restriktioner? De har nok lidt svært ved at få øje på guleroden. Det kan på sigt blive et problem.

For de ikke-vaccinerede er det selvsagt et stort indgreb. Nu har de kun et gyldigt coronapas, hvis de enten konstant befinder sig i en testkø eller vælger at fuske med coronapasset. Det er selvfølgelig ulovligt. Men som jeg forstår det, er det nok at vise et printet pas. Det er jo ikke nødvendigvis gyldigt længere. I hvert fald skulle min App opdateres for at mit coronapas blinker grønt og gyldigt.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen