<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

NEJ! Det er ikke kvinders eget ansvar at undgå krænkelser

Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger.

Brian Mørk er åbenbart komiker. Jeg havde ikke hørt om ham, før han gik viralt omkring krænkelser.

Han mener simpelthen, at kvinder skal lære at håndtere situationen og selv bærer et ansvar for at sige fra. Den slags bemærkninger bør egentlig slet ikke få opmærksomhed, og morsomt er det da heller ikke. Men da han nu er blevet en landeplage, så vil jeg også give et par ord med på vejen.

Det er helt sikkert velmenende fra komikerens side, men i det her tilfælde skulle han have holdt mund. Det er ikke hans kamp, og ved at placere ansvaret hos kvinden, forværrer og fastholder den slags bemærkninger krænkelseskulturen.

Som kvinde modtager jeg beskeden sådan her: Ikke alene har man som kvinde selv ansvaret for at undgå krænkelser. Man nægter også at gøre noget ved vores kultur i stedet for at tage ansvar. Løsningen er, at kvinder skal leve restriktivt. Man kan jo bare huske peberspray, sige fra og undgå at sende signaler. Med andre ord pådutter man vores døtre og unge kvinder at leve restriktivt. Enten er man billig, eller også er man snerpet. En usund spejling for piger at vokse op med.

Samtidig hyldes mænd, som scorer. Kvinder konfronteres også med det i arbejdslivet, mens mænd kan adskille det. Enten er man ”wife material” eller nem – man skal være en af delene. I øvrigt et ufattelig kedeligt tankeeksperiment at kvinder ikke skulle kunne være ambitiøse og skilte med seksualitet samtidig.

OG NEJ, mænd og kvinder skal ikke være ens. Pointen er netop, at kvinder skal have lov til at være kvinder, uden at skulle påtage sig rollen med at sige fra overfor mænd, der ikke kan styre sig.

Brians bemærkning retfærdiggør, at mænd bare er nogle dyr, der ikke kan styre sig. Og her må kvinder så sige fra. Det må opleves ret barsk for kvinder, som har været udsat for krænkelser at skulle sluge endnu en kamel. Og med det følelsen af at man burde have sagt fra.

Så kære ”komiker”. Det her er ikke din kamp, men det har du sikkert allerede fundet ud af. Det havde straks været mere konstruktivt, hvis du havde krævet noget af mænd. At eksempelvis det offentlige og vi som forældre bør indføre nultolerance overfor krænkende bemærkninger. Kan man det? Ja da. Jeg har lært mine børn (dreng og piger), at vi ikke bander. Det gør de så stadig ikke som voksne. Så opgaven tager jeg på den måde på mig. Men jeg har det svært med, at denne mand kaster problemet i hovedet på offeret.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
30.07.21, 15:00
Regeringen mangler åbenhed og demokratisk sindelag. Det er erstattet af lukkethed og magtbrynde. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.07.21, 00:00
Hvorfor fortæller danske medier ikke, at Afghanistan er et af de mest opdelte lande, hvad angår etnicitet? Læs mere