<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis magtmisbrug skal kunne optrevles, skal man være sikker på kildebeskyttelse

Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug.

Hvis kildebeskyttelse ikke længere er gældende, kan man så optrevle misbrug og ulovligheder?

TV 2-redaktionschef Ulla Østergaard fratræder nu sin stilling på TV 2. Det sker efter kritik af en falsk historie op til det nylige grønlandske valg. Historien blev efterfølgende trukket tilbage.

Under valget udtrykte jeg ærgrelse over, at en historie kom til at overskygge det hele. TV2 havde nemlig ellers dækket valget meget mere og bredere end nogensinde før. De skævvridninger, som man tidligere var plaget af i danske medier med eksempelvis at vise hundeslæder i Nuuk (selvom vi kun har hunde nord for polarcirklen) var omsider blevet erstattet af en oprigtig interesse. TV2 havde endda inviteret flere grønlændere ind før, under og efter valgkampen for at kommentere på valget.

Desværre ender det hele nu i mudderkastning og et opklaringsarbejde, som måske kan skade den demokratiske tankegang. For hvem tør kontakte medierne efter denne historie?

Jeg tvivler på, at man i fremtiden kan få tungen på gled ved kilder, hvis man senere hen risikerer at få sit navn offentliggjort.

Hvorvidt fratrædelsen er berettiget eller ej, vil jeg ikke gå ind i, men TV2 skal selvfølgelig ligesom de øvrige medier i Danmark faktatjekke, før de bringer en historie.

I Grønland har man før haft historier om magtmisbrug. Den slags vil formodentlig aldrig kunne trevles op i fremtiden, hvis kilder ikke længere beskyttes. Det må derfor blive en noget svær beslutning, hvis TV2 vælger at offentliggøre kilden.

Jeg er selv blevet ringet op af en graverjournalist fra Ekstrabladet, som er i gang med at finde kilden til den historie, som fik Múte Egede til at fare i blækhuset. Mit svar til journalisten var, at jeg ikke aner, hvem kilden er. Men at jeg formoder den må være placeret i Grønland.

Danskerne er noget nær ligeglade med udviklingen i Grønland.

Af samme årsag kan man ikke få danske politikere til at bringe rigsfællesskabet op som emne. Hvorfor skulle de det? Når de nu ved, at deres vælgere er fløjtende ligeglade. Af samme årsag tror jeg også, at kilden er at finde i det grønlandske miljø. Jeg kan ikke komme på én eneste dansker, som skulle kunne nyde godt af at lække en sådan historie.

Under den grønlandske valgkamp var der i forvejen en hård tone. Den udspillede sig på alle tænkelige planer. Eksempelvis blev Samarbejdspartiet nærmest skubbet ud på sidelinjen i flere af valgduellerne. Metoderne er mange, og en af dem var ikke at stille kvalificerede tolke til rådighed for de stemmer, som fortrinsvis foregik på dansk.

Måske skal de grønlandske politikere vænne sig til, at pressen også er en vagthund, som skal tilse, at magten ikke misbruges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere