<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I virkeligheden er blokpolitik dybt udemokratisk

Tankevækkende, at Danmark store stemmeslugere i dansk politik vil gøre op med blokpolitik og smide spindoktorerne på porten. Den model kan meget vel vinde indpas ved næste valg.

Tidligere statsminister Poul Schlüter mente, at spindoktorerne bør smides ud, og at der skal ryddes op på midten af dansk politik. Det med spindoktorerne har Bertel Haarder jo også i årevis omtalt som et problem. Han er i øvrigt kendt for at forfatte alting selv - og med stor succes.

Nu vil Lars Løkke Rasmussen forhindre en kommende statsminister i at danne regering med udgangspunkt i blokpolitik. Det synes jeg er en virkelig god ide, og jeg tror vælgerne vil være parate til den omstilling nu.

Ifølge Politiken bliver det ligefrem en hovedopgave for Løkkes kommende parti at bruge mandaterne til at slå blokpolitikken til plukfisk. Og bliver han igen en stemmesluger, så kan disse nye tanker blive til virkelighed. Under alle omstændigheder er tankerne allerede ved at få fodfæste i det kæmpestore politiske netværk, som han på forhånd har spundet om interesseorganisationer.

Fordelen ved at gøre op med blokpolitikken kan blive det demokratiske løft, som vælgerne har brug for efter en coronakrise med alt for meget spin, blokpolitik og topstyring.

Regeringens støttepartier risikerer også at miste vælgere ved næste valg. Der vil blive flere Radikale, SF og Enhedslisten-vælgere, som ikke ønsker at pege på Mette Frederiksen som regeringsleder. Et lignende scenarie kan man stille op for blå blok.

Det irriterer mig som vælger ikke at kunne stemme på bestemte partier, uden at min stemme automatisk går til en bestemt blok.

Fordelen ved blokpolitik har været, at der blev skabt stabilitet omkring magten. Men den stabilitet er blevet et demokratisk problem. Det er faktisk blevet en trussel mod demokratiet.

Blokpolitik har i den grad overlevet sig selv.

Fordelen ved at gøre op med den, er et demokratisk løft, som vil gøre lovgivningen og det politiske arbejde mere gennemsigtigt. Og så er der hele spørgsmålet om spindoktorer. Det er uhyggeligt, som man som vælger føler sig manipuleret i det spind af eksperter, som sørger for at journalister og vælgere aldrig får svar på spørgsmål. Derimod lukkes debatten ned, og åbnes kun som det passer ind i regeringens historiefortælling.

I virkeligheden er det udansk, udemokratisk og dybt betænkeligt.

Tak til nogle af Danmark store politikere for at sætte fokus på blokpolitik. Vi er bedre tjent uden den – uanset om man er rød eller blå.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere