<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blokpolitik har overlevet sig selv. Fordelen ved at gøre op med den er et demokratisk løft

Danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Det er måske et eksempel til efterfølgelse.

Danske journalister kunne ikke få det til at hænge sammen med den danske blokpolitik. Men her kan Danmark med fordel lade sig inspirere af Grønland!

Først forstod jeg ikke helt, hvorfor danske journalister blev ved med at hænge sig i netop den detalje. Det er selvfølgelig, fordi den danske blokpolitik er så fastindgroet i det politiske system. Men den danske model er bundrådden, og den irriterer mig grænseløst. Jeg tror faktisk også at regeringens støttepartier risikerer at miste vælgere ved næste valg. Eksempelvis kan jeg ikke støtte De Radikale, SF og Enhedslisten, fordi de på forhånd peger på Mette Frederiksen som regeringsleder. Et lignende scenarie kan man stille op for blå blok.

I Grønland er der så mange uenighedspunkter, at det ville være unaturligt på forhånd at pege på en bestemt regeringsleder. Det er der sandelig også i dansk politik. Danske journalister trak på smilebåndet over at kun to partiledere i Grønland ville pege på en leder – og så pegede de på sig selv. Men jeg ryster på hovedet over danske politikere, og det irriterer mig, at jeg ikke kan støtte eksempelvis Radikale eller SF uden at min stemme automatisk havner i den topstyrede socialdemokratiske højborg. Omvendt kan det være svært at stemme blåt, hvis man ikke lige kan se den på forhånd udråbte som statsministerkandidat.

Fordelen ved blokpolitik har været, at der blev skabt stabilitet omkring magten. Men den stabilitet omkring magten er blevet et demokratisk problem, ja næsten i uhyggelig grad.

Under coronakrisen har vi set, hvor megen magt Socialdemokratiet har fået - stærkt funderet på et fundament af støttepartier. På den måde har de partier, som støtter regeringen, ikke noget ud af at vælte den, for så får den jo bare en anden farve regering.

Blokpolitik har overlevet sig selv.

Fordelen ved at gøre op med den, er et demokratisk løft, som vil gøre lovgivningen og det politiske arbejde mere gennemsigtigt. Det vil blive lettere for oppositionen at stille spørgsmål og få svar. Og får de ikke det, kan de forsøge at samle et flertal uden om regeringen.

Derfor skal man heller ikke undervurdere Lars Løkke Rasmussens comeback-ideer. Hans ambition om etablering af et parti i midten af dansk politik har med ét fået gode vilkår at arbejde under. Den opbakning der har været til topstyret fløjmagt, er så småt ved at smuldre.

Det varer ikke længe, før danskerne vil have demokratiet tilbage. Det kunne blive ved det næste valg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere