<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blokpolitik har overlevet sig selv. Fordelen ved at gøre op med den er et demokratisk løft

Danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Det er måske et eksempel til efterfølgelse.

Danske journalister kunne ikke få det til at hænge sammen med den danske blokpolitik. Men her kan Danmark med fordel lade sig inspirere af Grønland!

Først forstod jeg ikke helt, hvorfor danske journalister blev ved med at hænge sig i netop den detalje. Det er selvfølgelig, fordi den danske blokpolitik er så fastindgroet i det politiske system. Men den danske model er bundrådden, og den irriterer mig grænseløst. Jeg tror faktisk også at regeringens støttepartier risikerer at miste vælgere ved næste valg. Eksempelvis kan jeg ikke støtte De Radikale, SF og Enhedslisten, fordi de på forhånd peger på Mette Frederiksen som regeringsleder. Et lignende scenarie kan man stille op for blå blok.

I Grønland er der så mange uenighedspunkter, at det ville være unaturligt på forhånd at pege på en bestemt regeringsleder. Det er der sandelig også i dansk politik. Danske journalister trak på smilebåndet over at kun to partiledere i Grønland ville pege på en leder – og så pegede de på sig selv. Men jeg ryster på hovedet over danske politikere, og det irriterer mig, at jeg ikke kan støtte eksempelvis Radikale eller SF uden at min stemme automatisk havner i den topstyrede socialdemokratiske højborg. Omvendt kan det være svært at stemme blåt, hvis man ikke lige kan se den på forhånd udråbte som statsministerkandidat.

Fordelen ved blokpolitik har været, at der blev skabt stabilitet omkring magten. Men den stabilitet omkring magten er blevet et demokratisk problem, ja næsten i uhyggelig grad.

Under coronakrisen har vi set, hvor megen magt Socialdemokratiet har fået - stærkt funderet på et fundament af støttepartier. På den måde har de partier, som støtter regeringen, ikke noget ud af at vælte den, for så får den jo bare en anden farve regering.

Blokpolitik har overlevet sig selv.

Fordelen ved at gøre op med den, er et demokratisk løft, som vil gøre lovgivningen og det politiske arbejde mere gennemsigtigt. Det vil blive lettere for oppositionen at stille spørgsmål og få svar. Og får de ikke det, kan de forsøge at samle et flertal uden om regeringen.

Derfor skal man heller ikke undervurdere Lars Løkke Rasmussens comeback-ideer. Hans ambition om etablering af et parti i midten af dansk politik har med ét fået gode vilkår at arbejde under. Den opbakning der har været til topstyret fløjmagt, er så småt ved at smuldre.

Det varer ikke længe, før danskerne vil have demokratiet tilbage. Det kunne blive ved det næste valg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere