<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Valgresultat betyder stop for omstridt mineprojekt og kamp for bedre sociale forhold

Der er systemskifte på vej i Grønland efter et valg, hvor IA formodentlig slås sig sammen med Naleraq om en ny regering.

Med over en tredjedel af stemmerne kan Inuit Atagatigiit (IA) trække sig ud af valget som den store sejrherre.

Det mest sandsynlige er, at IA slår sig sammen med Naleraq.

Partiet har for nylig skiftet navn fra Partii Naleraq til Naleraq. I den forbindelse annoncerede formanden, Hans Enoksen, at partiet står overfor en fornyelse med nye målsætninger. Naleraq arbejder ikke for frigørelse på bekostning af befolkningen, lyder det nu.

På den måde bevæger de sig nu mere i de samme lag som IA, der har selvstændighed som bagtæppe, men koncentrerer sig om at løse de udfordringer, som de er gået til valg på først.

Det kit, der for alvor binder de to partier sammen, er naturligvis mineprojektet ved Kvanefjeldet ved Narsaq i Sydgrønland. I spørgsmålet om Greenland Minerals uranprojekt er IA og Naleraq tættest på hinanden. Samarbejdspartiet ville også sætte projektet på standby, men de kommer desværre ikke ind.

Her har en ny regering mulighed for at indfri deres største valgløfte indenfor kort tid. Det ser meget sort ud for uranprojektet og meget lyst for græsrodsbevægelsen ”Urani Namik”, som har ydet en kæmpe indsats for at fremme budskabet om nultolerance overfor uranudvinding.

Naturligvis er der områder, hvor de to partier er uenige, men det ville da også være første gang, at nogen var enige om alt.

På fiskeriområdet, hvor IA insisterer på bæredygtighed, mens Naleraq har fokus på bedre vilkår for det indenskærs fiskeri, kan der komme noget diskussion. Her må det være muligt at indgå nogle kompromisser, hvilket de også er tvunget til, hvis moder natur og Grønlandsbanken ikke skal regulere det for dem.

Hvis der fortsat overfiskes, er der ingen fisk tilbage til næste generation af fiskere. Det kan måske gøre det mere spiseligt for Naleraq, at det ikke kommer til at blive IA, som alene sætter dagsordenen for fiskeriet.

Grønlandsbanken har nemlig stoppet for udlån til nye jollefiskere, indtil man fra politisk hånd regulerer området. I 2019 lukkede Grønlandsbanken for  finansiering af fiskefartøjer til nye aktører indenfor indenskærs fiskeri, da fiskeriet ikke var bæredygtigt.

Banken ønsker med dette tiltag at beskytte de nuværende fiskere, som allerede har investeret i fiskefartøjer. Man må jo finde en måde at hjælpe fiskerne på uden at blæse på biologernes anbefalinger – og uden at tabe ansigt overfor vælgerne.

Det er kun anden gang, at IA (som samarbejder med SF i Folketinget) skal danne regering. IA overtog også regeringsmagten med Kuupik Kleist ved roret i 2009.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
12.04.21, 14:05
Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Problemet er efterhånden velkendt, selv i Politiken-segmentet. Svar udbedes. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.04.21, 09:44
Det gik op for mig, da danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
12.04.21, 09:20
En Kattegatforbindelse til over 110 mia. kr., der ødelægger tre værdifulde naturområder, vil kun spare bilisterne for 33 minutter Læs mere
Af Martin Lidegaard
12.04.21, 09:17
I år forventes fire ud af ti solgte biler i Danmark at være elbiler. Det er fantastisk, men det kræver altså, at regeringen vågner af sin grønne dvale og får udbygget infrastrukturen. Nu. Læs mere
Af Gitte Seeberg
11.04.21, 11:46
Men vi må simpelthen som verdenssamfund hjælpe kurderne. Også selvom vi ikke synes, at vi skylder fangerne i al-Hol noget. Men lejrene er en udklækningsanstalt for kommende terrorister. Det er simpelthen en tikkende bombe. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.04.21, 10:00
Aldrig har den nationale narcissisme været større end i vores internationale tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere