<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk presse har dækket valget i Grønland mere massivt end tidligere

Tendensen til, at medierne opfinde modsætningsforhold mellem Grønland og Danmark har ikke været kønt.

Der er et systemskifte på vej i Grønland med IA som den store vinder. Valget har været mandsopdækket af danske journalister, hvilket er en positiv udvikling. Men tendensen til at opfinde modsætningsforhold mellem Grønland og Danmark har ikke været kønt.

En journalist fortalte at grønlænderne skal stemme til deres parlament, der svarer til vores Folketing. Men Folketinget er jo også grønlændernes Folketing, hvor de er repræsenteret med to mandater.

Og så denne konstante snak om løsrivelse fra danske journalisters side. På Twitter omtalte en journalist partierne IA og Siumut således ”Both work towards Greenlands independence.”

Når man læser det i udlandet (eller i Danmark for den sags skyld), må man tro, at valget handler om selvstændighed.

Det gør det ikke.

Selvstændighed kører som et bagtæppe, men det var emnerne miner, fiskeri og sociale forhold, som grønlænderne gik til valg på. Det er faktisk et problem for objektiviteten, når journalister vil fremstille alting som om der er et modsætningsforhold mellem Danmark og Grønland. Ingen dansk politiker forsøger at modsætte sig ønsker om uafhængighed, og det er misvisende at fremhæve selvstændighed, som om det var valgets hovedtema. Konflikter og modsætningsforhold giver bedre overskrifter i danske medier.

Men helt ærligt, ligefrem at opdyrke det grænser sig til farvet journalistik.

TV2 vinder klart prisen for den bedste valgdækning. Her har der under hele valgkampen været plads til stemmer, der kunne forklare, hvad valget handlede om. Dermed faldt de heller i fælden med at piske en konflikt op, som kun eksisterer i hovedet på redaktører i Danmark.

Jeg håber, de fastholder interessen for Grønland også efter valget.

I aften klokken 19.20-19.50 har TV2 News et magasin der hedder ”Grønland har stemt.” Der er masser af emner fra valgdækningen, som kan følges op med spændende debat. Eksempelvis undrede journalister på TV2 sig over at ingen på forhånd ville pege på en regeringsleder. Det synes jeg faktisk var befriende, da jeg ikke er begejstret for dansk blokpolitik. Også emner som ulighed: Hvilke konsekvenser har det eksempelvis for grønlændere i Danmark at det sociale område i Grønland trækker spor til Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
14.04.21, 12:13
Når nemlig.com siger de føler sig ramt af en smædekampagne forstår jeg dem godt. Jeg er også overbevist om de ikke de eneste der kører på den måde, men det er det der er problemet Læs mere
Af Nauja Lynge
13.04.21, 23:38
Men han peger på et centralt problem- mange af os får ingen hjælpepakker, og det er vildt urimeligt.   Læs mere
Af Martin Ågerup
13.04.21, 22:36
De bør indrømme, at uligheden steg på deres vagt, og at det er OK Læs mere
Af Nauja Lynge
13.04.21, 21:49
Vælgerne har i stedet stemt på velfærd, udsatte og uddannelse. Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.04.21, 18:34
De får os til at diskutere populistisk pjat som syrienkrigerne og deres børn, men jeg ser ingen stille kritiske spørgsmål til selve krigen, ligesom jeg ikke ser, at andre end Assad og syrienkrigerne bliver beskyldt for at have ødelagt Syrien. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
13.04.21, 16:05
Den socialdemokratiske sjæl er helt intakt. Kun retorikken og ”fortællingen” er blevet ændret. Handlingerne er de helt klassisk socialdemokratiske; nemlig at lade stå til og intet gøre ved problemerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.04.21, 14:41
Åbn grænserne for udenlandske turister, der er vaccineret. Det vil være en tiltrængt hjælp til hoteller og turistbranchen Læs mere
Af Mikael Jalving
12.04.21, 14:05
Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Problemet er efterhånden velkendt, selv i Politiken-segmentet. Svar udbedes. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.04.21, 09:44
Danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Det er måske et eksempel til efterfølgelse. Læs mere