<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg kommer til at savne Bertel Haarder af følgende årsager

Heldigvis vil Bertel Haarder få stor indflydelse på vores fremtidige demokrati.  

Han indbød altid os (kritikere og interessenter) – også da han var minister. Nu frygter jeg et nyt ingenmandsland, hvor vi meningsdannere ikke bliver lukket ind i regeringens cirkel.

Det var så befriende for demokratiet med Bertel Haarder som den længst siddende minister nogensinde. Man troede stadig på det hele, fordi han lyttede og var ydmyg. Jeg frygter for tiden efter Bertel. Som det ser ud nu, kommer menig mand ikke til orde. Alt er baseret på regeringens spindoktorer, og der er simpelthen ikke plads til almindelige menneskers meninger. Alt det, som Haarder kæmpede for (rigsfællesskabet, Norden, demokratiet og fællesskabet i øvrigt), kan gå tabt, hvis vi ikke kæmper videre i hans ånd.

Tiden er slut, hvor man kan vade ind i folketinget og bede Bertel Haarder om forståelse for dette og hint. Nu er porten lukkket, og ingen i toppen er interesseret i, hvad almindelige mennesker mener om demokratiet. Det er de alene i en valgkamp, hvor jyderiet og andre ligegyldige floskler er omdrejningspunktet.

Men Bertel Haarder havde nogle ganske markante meninger om netop demokratiet, og derfor tror jeg heller ikke, at vi har hørt det sidste fra ham.

Bertel skrev for et par år siden i et forord til en debatbog, at jeg var rigsfællesskabet, fordi jeg gav det kød og blod. Det gav mig uanede kræfter, men jeg vil vende den om og sige: Bertel Haarder giver rigsfællesskabet kød og blod med sine meninger og åbne døre. Og netop de åbne døre er stærkt savnet i et demokrati, som kalder på indkaldelse og inddragelse. Snarere end den eksklusivitet, som regeringen fremviser ved at ville selv.

Den længst siddende minister nogensinde er en folkehelt for demokratiet. Den ånd kommer vi til at leve videre i, og jeg tror Bertel Haarder vil få stor indflydelse på vores fremtidige demokrati. Du har haft stor indflydelse på min demokratiske sans – helt uafhængig af dit tilhørsforhold til Venstre.

Bertel Haarder er er en sand folkehelt, som vi bør hylde. Den længst siddende minister nogensinde, den mest inddragende, deltagende og højt elskede politiker. Han bør tildeles den højeste orden for at fremme demokratiet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.21, 00:00
Engang var organisationen noget med udviklingen i de varme lande. I dag handler det om udviklingen i de kolde lande. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere