<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens magtfuldkommenhed er yderst skadeligt for demokratiet

Corona kan kun bekæmpes, hvis vi insisterer på at demokratiet skal komme først.

I dagens leder på Jyllands-Posten er overskriften: "Regeringens og Mette Frederiksens magtfuldkommehed må ikke danne præcedens."

Det er mig uforståeligt at danske vælgere, som normalt holder den demokratiske fane højt, ukritisk tillader regeringens anbefalinger, som ikke tjener andet formål end at få endnu mere magt.

De hårdt styrede pressemøder står i demokratisk kontrast til den spam, som regeringen styrer på de sociale medier. Spørgsmålet er, hvorfor danskerne stiller sig tilfreds med Mette Frederiksens udbasuneringer om måltider og vinduesvask, mens journalister ikke må stille kritiske spørgsmål. Sådan gør man normalt ikke i et demokrati. Og slet ikke det danske, hvor vi ikke plejer at ville sluge kameler uden videre.

Regeringens optræden er ganske rigtigt ikke acceptabel i et demokrati. Det der undrer mig mest er, hvor langt danske vælgere er gået for at bakke op. I starten var det frygt. Den følte vi alle. Nu er det blevet direkte skadeligt for demokratiet og for vores mulighed for at bekæmpe fremtidige kriser. Ingen – og absolut ikke danske vælgere – er tjent med et styre, der mørklægger krisen.

Det skal være slut med at sætte demokratiske spilleregler ud af spil og mørklægge beslutningsprocesser.

Regeringens optræden er ikke acceptabel i et demokrati. Kom nu danske vælgere. Det er os, der kan stille krav. Stop med at følge Mette Frederiksen på Facebook og bak op om de journalister, der kan stille de kritiske spørgsmål, der skal være med til at lede os ud af krisen.

Det er ikke Mette Frederiksens drama. Pandemien er vores fælles katastrofe, og vi kommer kun på den anden side ved at holde den demokratiske fane højt. Vi kan ikke trylle, men vi kan insistere på en grundsten, som gennem hele vores levealder har været vigtigst. Det er den fortsat.

Corona kan kun bekæmpes, hvis vi insisterer på at demokratiet skal komme først.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere