<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

WOW. Statsansatte skal gå hele 40 kroner ned i løn, mens det private erhvervsliv fortsat bløder

Den offentlige sektor afspejler ikke det corona-blødende Danmark, som resten af befolkningen er fanget i.

Det virker som om det offentlige bare er blevet styrket og ikke må mærke konsekvenser af corona.

Der er selvfølgelig dele af vores offentlige system, som alle ønsker skal fungere. Herunder sundhedsvæsenet. Men det virker underligt, at der nu synes at være flere offentlige ansatte til at mandsopdække borgerne, end der tilsvarende er private ude for at finansiere det. At man skal gå 40 kroner ned i løn, er jo nærmest en joke. Måske kunne man fyre en stor del af de ledere, som lige nu ikke har nogen at lede. Vi har ikke råd til et offentligt Danmark på det her niveau. I hvert fald ikke lige nu, hvor resten af Danmark igen skal på skrumpekost.

Der er udsigt til, at en helt almindelig 3F’er ansat i staten fra første februar får cirka 60 kroner mindre i løn – og når beløbet er fratrukket skat er det cirka 40 kroner.

Jeg så gerne at alt andet end det livsnødvendige offentlige fik et ordentligt eftersyn. Alle der kan undværes må enten skæres væk, fyres (evt. midlertidigt) eller gå væsentligt ned i løn. Det gælder selvfølgelig ikke livsnødvendig personale. Men derimod al unødvendig administration og udvikling. Kunne man sætte en stor del af det på stand-by? I det mindste i en periode. Hvor mange offentlige ansatte skal der til for at lede alle de private, som sidder derhjemme og venter på at komme i arbejdstøjet igen?

Når vi engang er færdig med at corona-bløde, så får vi brug for alle de private erhvervsinitiativer for at bygge Danmark op igen. Herunder deres forståelse for det offentlige. Og den må da have svære vilkår, når mange private ser deres livsværk forsvinde, mens offentlige ansatte nu med stor ærgrelse(forstår man) bliver bedt om at gå 40 kroner ned i løn.

Set fra min lille almindelige borgers synsvinkel virker det, som om det bedste sted at være ansat lige nu er i det offentlige. Der er utrolig mange direktører og mellemledere ansat, som måske godt kunne spares væk, indtil samfundet kommer op at køre igen.

Der bliver talt en del om samfundssind under denne coronakrise. Det virker dog som om, der er stor sikkerhed for offentlige ansatte, mens pandemien rammer privatansatte og iværksættere. Nogle kan få hjælpepakker jo vist, mens andre slet ingenting kan få, fordi de falder udenfor rammerne. Det er altsammen surt, men vi er blevet bedt om at udvise samfundssind fra højeste instans.

For samfundssindet skyld bør det offentlige beskæres yderligere. Vi må sende et signal om, at alle tager en tørn i krisen. Det skal kunne betale sig at arbejde og støtte erhvervslivet. Det signal sender man ikke ved at lade offentlige ansatte gå småkroner ned i løn med samme sikkerhed, som før krisen.

Den offentlige sektor afspejler ikke det coronablødende Danmark, som resten af befolkningen er fanget i.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.