<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsfællesskabet danner rammen om Kongehusets julekalender

Den skaber nysgerrighed om juletraditioner i Grønland, Færøerne og Danmark.  

”Nissepigens Julerejse i Rigsfællesskabet” er navnet på Kongehusets digitale julekalender, der kan følges på Kongehusets Instagramprofil fra i dag og frem til juleaften.

Julekalenderen præsenterer en fortælling om Hendes Majestæt Dronningens håndlavede nisser. Dronningen sender Nissepigen ud på en rejse gennem rigsfællesskabet for at finde Nissepigens to søskende, som Nissefamilien ikke har fejret jul med i hundrede år.

Julerejsen bliver et møde med færøske og grønlandske juletraditioner, myter og sagn flettet sammen med fortællinger om Kongehuset gennem tiden.

Netop Kongehuset er noget af det kit, som binder Grønland, Færøerne og Danmark sammen. Derfor glæder jeg mig meget til at komme på en digital julerejse i rigsfællesskabets historie.

Min datter er lige kommet hjem fra en fantastisk studierejse til Færøerne. Det har yderligere skærpet min lyst til at gå på opdagelse i færøske traditioner. Faktisk er hun blevet så vild med det nordatlantiske, at hun allerede har bebudet at næste destination bliver Grønland.

Her på bloggen diskuterede vi i går, hvad der skal til for at finde interessen for hinanden frem igen.

Som grønlænder i Danmark (og måske har færinger det på samme måde) er manglende viden om hinanden et evigt tilbagevendende problem, som skubber os væk fra hinanden.

Hvis Kogehusets julerejse kan få bare lidt flere til at interessere sig for grønlandske og færøske juletraditioner, så er vi allerede et skridt videre i kunsten af bygge broer i rigsfællesskabet.

Nysgerrighed på hinanden er næsten ikke eksisterende i Danmark, når det gælder grønlændere og færinger. Men man skal ikke bevæge sig ret langt væk fra Danmark, før fordomme erstattes med nysgerrighed. Og den nerve kunne jeg godt tænke mig at forfølge lidt nærmere. For hvis bare nogle af fordommene kan erstattes med lyst til at gå på opdagelse i vores mangfoldige rigsfællesskab, så stiger vidensniveauet automatisk i takt med det.

Årets julekalender kan også følges på Kongehusets hjemmeside på både dansk, færøsk, grønlandsk og engelsk.

https://kongehuset.dk/den-1-decemberFølg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
22.01.21, 18:09
Sandheden er bare, at problemerne i det store mægtige land er blevet så store og tydelige for os alle sammen, at en farverig indsættelsesceremoni med kendte ansigter ikke kan rette op på tingene. Læs mere
Af Annika Smith
22.01.21, 15:13
At kendisser valfarter til Dubai er forkert - men desværre ikke ulovligt Læs mere
Af Marie Høgh
22.01.21, 12:00
I begæret efter at bekræfte, hvor ufejlbarlige vi er, kaster vi os hovedløst over fortiden – og glemmer, at ingen er uden fejl. Til alle tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.21, 18:09
Det glæder mig, at Altinget har læst mine analyser Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.21, 16:10
Hvis en beboer på et plejehjem falder, må plejepersonalet ikke træde til og forhindre faldet Læs mere
Af Søren Gade
21.01.21, 15:00
Det er på tide, at regeringen og Folketinget giver vores erhvervsliv et velment plaster til dets styrtblødende sår. For vi har et ansvar over for det danske erhvervsliv og for de mange mennesker, hvis levebrød er på spil. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.01.21, 09:48
Nok er Biden mere venlig, men europæerne skal fortsat bidrage mere Læs mere
Af Rune Lund
19.01.21, 13:50
Det er forudsætningen for, at S kunne danne regering Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kan noget med rød maling. Læs mere