<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlands landsstyreformand væltet som formand for Siumut

Usandsynligt at Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand.

Kim Kielsen blev i aftes væltet som formand for det grønlandske parti Siumut. Indtil videre fortsætter han som formand for Grønlands landsstyre, Naalakkersuisut.

Det blev afgjort, at Erik Jensen fremover skal stå i spidsen for partiet.

Med rod og uenighed i partiet forekommer det dog usandsynligt, at Kim Kielsen bliver på posten.

Der ikke noget krav om, at formanden for Siumut også skal være landsstyreformand. I en periode var Lars-Emil Johansen eksempelvis formand for Siumut, mens Jonathan Motzfeldt var formand for det daværende Hjemmestyre.

Mon ikke Grønland og rigsfællesskabet alligevel godt kan forberede sig på også at få en ny landsstyreformand?

Det er det grønlandske parlament, Inatsisartut, som vælger landsstyreformanden. Men det kan være Kim Kielsen udnytter chancen for at trække sig, før der kommer mere pres på fra partifæller og den nyvalgte formand for Siumut, Erik Jensen.

Set fra den sydlige del af rigsfællesskabet har Kim Kielsen aldrig virket særlig komfortabel i spidsen for Selvstyret. Man har altid fornemmelsen af, at han meget hellere vil ud at fiske eller på jagt.

Kim Kielsen selv er lettet, siger han til det grønlandske nyhedsmedie KNR.

Det er en lettelse, det vil jeg gerne sige. Nu har jeg tid til at lave det, jeg synes er sjovt, og det er at være ude i naturen”.

I hvert fald skal landsstyreformanden helst kunne favne alle grønlændere, hele Grønland og gerne rigsfællesskabet.

Det har faktisk også stor indflydelse på de mange tusinder af grønlændere, som er bosat i Danmark. Den politik, som føres i Grønland, påvirker blandt andet på det sociale område i Danmark. Frygten for stormagterne influerer på hele rigsfællesskabet. Og så længe Grønland stadig er en del af rigsfællesskabet, skal formanden kunne rumme det med alle de muligheder og forpligtelser, der følger med.

Usandsynligt at Kim Kielsen fortsætter som landsstyreformand foto: privat

Kim Kielsen har været formand for Siumut siden 2014, hvor han efter en del dramatik tog over efter Aleqa Hammond.

Nu er han væltet som formand for partiet, og mon ikke han trækker sig yderligere tilbage.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kaster med maling og bliver ministre. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere