<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fortæl os nu, om mundbind virker eller ej

Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?  

Meget underligt, at et længe ventet forskningsprojekt omkring brug af mundbind ikke bliver offentliggjort.

Det viser sig, at forskerne bag et stort studie om effekten af at bære mundbind ikke kan få deres forskningsresultat offentliggjort. Ifølge Berlingske medgiver deltagende professorer i studiet, at det fortsat hemmeligholdte forskningsresultat kan opfattes som kontroversielt.

Det drejer sig om et stort dansk studie om effekten af at gå med mundbind, som nu er blevet afvist af tre førende medicinske tidsskrifter.

Studiet er ellers enestående, og der har forud for resultatet været stor efterspørgsel efter resultatet.

Når man ikke får noget at vide, begynder man jo at drage konklusioner. Hvorfor ønsker man ikke at offentliggøre en kæmpestor dansk undersøgelse, som der på forhånd har været så stor efterspørgsel efter?

Det må jo være fordi, undersøgelsen peger på, at brug af mundbind ikke har den store virkning i kampen mod corona.

Det ville helt klart gøre det lettere mentalt at indstille sig på at bære mundbind, hvis vi får dokumenteret, at det virkelig batter noget. Omvendt - hvis vi finder ud af, at det ikke gør den store forskel, så vil forståelsen for det den omfattende omstilling af væremåde i det offentlige rum omfatter, falde markant.

For lad os være ærlige: Det er en kæmpe gene at bære mundbind mange timer om dagen. Brillerne dugger, man kan blive svimmel og næsten få klaustrofobiske tendenser inde under de mundbind, som vi foreløbigt skal bære overalt i offentlig trafik og på restauranter osv. Omvendt bærer de fleste nok gerne masken og retter ind til højre, hvis vi kan bidrage til at få bugt med coronaen.

Det ville faktisk være rart at få resultatet at vide. Så kan vi bakke op om restriktioner på baggrund af viden og ikke med en fornemmelse af at være underlagt et politisk magtspil. Dermed hentyder jeg bla. til regeringens anbefalinger og restriktioner, som ikke altid har været baseret på sundhedsmyndigheders anbefalinger. Derimod viser det sig, at de såkaldte myndigheder er dem selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere