<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, Asger Christensen. Minkavlere, som har misbrugt dyr og udsat den danske befolkning for smittefare, skal ikke sagsøge staten

Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer.

Ifølge en artikel i Fredericiaavisen opfordrer et medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen, ligefrem minkavlerne til at sagsøge den danske stat for minkkatastrofe.

Som om den hårdt ramte coronastat har brug for sagsanlæg, i en tid hvor den danske befolkning kæmper med en pandemi.

Det vil sætte Danmark i et dårligt lys internationalt, hvis vi hylder og belønner minkavlere med coronasmittede dyr i en tid, hvor minkavl forbydes i flere og flere lande, og folkesundheden står øverst på dagsordenen.

Ifølge en artikel i Information er det værste mareridt for vaccineforskere verden over ved at blive til virkelighed i Nordjylland. Coronavirus muterer i mink på måder, som kan svække effekten af en vaccine. Den type mutationer, som finder sted i mink, kan betyde, at flokimmunitet ikke kan opstå, og at vacciner ikke vil virke.

Det burde Asger Christensen bekymre sig om i stedet for at forherlige dyremisbrug og forsøge at pådrage endnu et problem til den hårdtprøvede danske stat. Han skriver, at han er rasende over den behandling, som vores dygtige minkavlere udsættes for i disse dage. Det gør ham ondt, og det fortjener de ikke, når de giver os danskere så megen velstand og velfærd, fortsætter han.

Jeg er til gengæld rasende over, at Asger Christensen forsøger at pådrage den danske stat et alvorligt problem midt i en pandemi. Det har vi ikke brug for. Minkavl har i forvejen givet Danmark et dårligt omdømme som verdensførende i dyremishandling af mink. Og udviklingen i Europa peger på, at minkavl helt forbydes. Det kan godt være, at minkavl foregår indenfor rammerne af lovgivningen, men jeg opfatter det som dyremishandling at holde dyr på den måde.

Lad os benytte lejligheden til én gang for alle at forbyde minkavl.

Ud fra et sundheds- og dyrevelfærdsmæssigt synspunkt er det uforsvarligt at avle mink. Og den danske stat bør ikke bruge danskernes skattekroner på at genstarte en produktion af mink, som under alle omstændigheder ikke vil kunne opretholdes.

Tendensen er, at minkavl forbydes i Europa. Og turen kommer også til Danmark. Før eller senere vil vi blive tvunget til at følge i fodsporet på Frankrig, Holland, England, Østrig, Norge, Kroatien, Slovenien og Tjekkiet. I Holland har man endda valgt at fremskynde forbuddet.

Forbyd danske minkfarme. Dyrene lider i små bure i en tilværelse, som strider mod deres natur. Det er uetisk at avle mink.

Minkavlere skal ikke kompenseres for at have misbrugt dyr og udsat den danske befolkning for smittefare.

De må finde på noget andet at lave. Og de må ansøge om hjælp dertil på samme måde som andre erhvervsdrivende gør under denne coronakrise. Der findes jo ikke en branche uden udfordringer. Tænk, hvis tanken om at sagsøge den danske stat skulle mutere til andre erhvervsdrivende.

Danmark og danskere har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere