<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsfællesskabets næste forsvarschef skal have indgående kendskab til det arktiske område

Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef.

General Bjørn Bisserup træder tilbage efter lang tids tjeneste i forsvaret.
Bisserups afgang åbner derfor mulighed for at vende et nyt blad, hvor forsvaret under en ny ledelse kan sætte turbo på den nødvendige omstilling af de operative strukturer baseret på en forøgelse af forsvarsbudgettet op til de 2% af BNP, som vores skiftende regeringer har givet tilsagn om i NATO.

De ændrede sikkerhedspolitiske rammebetingelse stiller krav om, at vi får rystet bøtten godt og grundigt med afsæt i de nye realiteter, hvor de militære udfordringer ikke længere blot er noget, der udspiller sig tusinde kilometer væk fra vores landegrænser.

Kongerigets militærstrategiske beliggenhed bevirker, at der er militære udfordringer i alle retninger.
USA har således aflyst illusionen om Arktisk som et område for fredelig udvikling og har med brask og bram meddelt, at man her ønsker at agere på samme måde, som i den øvrige verden, hvor man gennem forøget militær aktivitet, sætter Rusland og Kina stolen for døren.
Grønlands strategiske betydning for USA har jeg tidligere belyst i blogindlæg og kronikker. Det står klart, at de væsentligste ændringer i den amerikanske tilgang knytter sig til Grønland, hvor den amerikanske flåde og det amerikanske luft- og rumforsvar i respektive arktiske strategier har fastslået betydningen af det arktiske område, herunder ikke mindst Thule Air Base. Det fremgår af de tre amerikanske værns strategier, at Arktis ikke alene anskues som en defensiv bastion, men i lige så høj grad betragtes som udgangspunkt for offensive operationer imod Rusland og Kina.

Dansk forsvars politiske og militære ledelse er konstant kommet halsende efter den virkelighed, som vi alle har set udfolde sig. Der har ganske enkelt manglet en konkret viden om, hvilken betydning Kongeriget Danmark har i det strategiske spil mellem USA, Rusland og Kina.

Jeg har argumenteret for, at der hurtigst muligt etableres en uafhængig dansk Arktisk tænketank, der kan bistå folketinget og beslutningstagere i at forstå udviklingen og herunder gøre os i stand til at agere fremfor blot at reagere.

Vi skal ikke endnu engang falde i den fælde, at man fra selvstyrets side argumenterer for, at Danmark tjener bloktilskuddet tilbage ved amerikansk accept af utilstrækkelige bevillinger til forsvaret med henvisning til Grønlandskortet. Det er simpelthen en grundlæggende forudsætning for både vores medlemskab af NATO og ikke mindst for at opretholde Kongerigets integritet, at vi opbygger tilstrækkelige militære kapaciteter til troværdigt at kunne hævde vores suverænitet i alle hjørner af rigsfællesskabet.

Derfor er der et påtrængende behov for, at forsvaret får en forsvarschef, der har et indgående kendskab til det Nordatlantiske område, og som ligeledes er afklaret med, at flere ressourcer til forsvaret ikke er et problem, men derimod en nødvendig forudsætning for, at vi kan opretholde vores suverænitet i alle dele af rigsfællesskabet.

I det perspektiv må det være indlysende, at regeringen sender et klart signal til Færøerne, Grønland, USA, Canada, Island, Norge, Sverige, Finland, Rusland, Kina, NATO, EU og ikke mindst den danske befolkning om, at man tager situationen i hele den danske stat alvorlig.

Jeg foreslår at udnævne chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen som ny chef for Forsvaret.

Og glem så i øvrigt ikke at få nedsat den uafhængige Arktiske tænketank. Den er der mere brug for nu end nogensinde før!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere