<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Et vingeskudt rigsfællesskab kan ikke redde os fra den militære optrapning i Arktis

Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.  

At der er en militæroptrapning i Arktis, er eksperter efterhånden enige om. Jeg har selv skrevet en del om emnet her på denne blog.

Det er efterhånden så åbenlyst, at det kan gå galt. Men det allerfarligste udspiller sig i de underliggende lag. Lige under ”lille Danmark”, som udenrigspolitisk læner sig op ad USA. Det næsten usynlige består imidlertid af en meget vigtig ingrediens for rigets sikkerhed. Rigsfællesskabet, som burde være hele den danske stats vingefang.

Det har danske regeringer forsømt at formidle til befolkningen i Danmark, Grønland, Færøerne og hos stormagterne.

Hvis man skal kile sig ind hos fjenden eller i det her tilfælde i Arktis (som er strategisk vigtig), så gør man det i de svage led. Det spil har længe været undervejs, hvilket jeg også gennem årene har skrevet en del om på bloggen.

Fordi vi ikke har formået at synliggøre rigsfællesskabet, så står vi nu i en situation, hvor både amerikanerne, kineserne og russerne har kilet sig fast i Arktis. Bagefter amerikanerne (som har haft held med at gøre handelspolitik til sikkerhedspolitik) halser rigsfællesskabet og retter ind til højre, som om det var amerikanerne, der inviterede Danmark ind i Grønland.
Lige i halen er kineserne, som for længst har erklæret sig for værende en nær-arktisk stat. Og selvom Putin er den slemme dreng i klassen, så er russerne er en del af Arktis. Både USA, Kina og Rusland skal mindes om Danmarks rolle som arktisk stat.
Alle danske statsborgere skal selvfølgelig også undervises i rigsfællesskabet. Ligesom en strategi for Arktis skal tage udgangspunkt i at den danske stat (danske statsborgere) skal se at blive herre i eget hus.

Aktuelt skal vi forholde os til alle aktiviteter i Arktis.

”Flere militære øvelser og stigende spændinger i Barentshavet får flere eksperter til at advare mod, at situationen kan eskalere i Arktis og komme ud af kontrol.”

Er freden truet i Arktis? foto: privat

Men det bedste vi kan gøre for sikkerheden på den lange bane, er at styrke vores fælles fundament i rigsfællesskabet og få muret de sprækker til, som er vejen ind til kommandorummet.

Et vingeskudt rigsfællesskab kan ikke redde os fra den militære optrapning i Arktis. Derfor skal vi tage udgangspunkt i rigsfællesskabet i en arktisk strategi. Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Rune Lund
19.01.21, 13:50
Det er forudsætningen for, at S kunne danne regering Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kan noget med rød maling. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere