<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Et vingeskudt rigsfællesskab kan ikke redde os fra den militære optrapning i Arktis

Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.  

At der er en militæroptrapning i Arktis, er eksperter efterhånden enige om. Jeg har selv skrevet en del om emnet her på denne blog.

Det er efterhånden så åbenlyst, at det kan gå galt. Men det allerfarligste udspiller sig i de underliggende lag. Lige under ”lille Danmark”, som udenrigspolitisk læner sig op ad USA. Det næsten usynlige består imidlertid af en meget vigtig ingrediens for rigets sikkerhed. Rigsfællesskabet, som burde være hele den danske stats vingefang.

Det har danske regeringer forsømt at formidle til befolkningen i Danmark, Grønland, Færøerne og hos stormagterne.

Hvis man skal kile sig ind hos fjenden eller i det her tilfælde i Arktis (som er strategisk vigtig), så gør man det i de svage led. Det spil har længe været undervejs, hvilket jeg også gennem årene har skrevet en del om på bloggen.

Fordi vi ikke har formået at synliggøre rigsfællesskabet, så står vi nu i en situation, hvor både amerikanerne, kineserne og russerne har kilet sig fast i Arktis. Bagefter amerikanerne (som har haft held med at gøre handelspolitik til sikkerhedspolitik) halser rigsfællesskabet og retter ind til højre, som om det var amerikanerne, der inviterede Danmark ind i Grønland.
Lige i halen er kineserne, som for længst har erklæret sig for værende en nær-arktisk stat. Og selvom Putin er den slemme dreng i klassen, så er russerne er en del af Arktis. Både USA, Kina og Rusland skal mindes om Danmarks rolle som arktisk stat.
Alle danske statsborgere skal selvfølgelig også undervises i rigsfællesskabet. Ligesom en strategi for Arktis skal tage udgangspunkt i at den danske stat (danske statsborgere) skal se at blive herre i eget hus.

Aktuelt skal vi forholde os til alle aktiviteter i Arktis.

”Flere militære øvelser og stigende spændinger i Barentshavet får flere eksperter til at advare mod, at situationen kan eskalere i Arktis og komme ud af kontrol.”

Er freden truet i Arktis? foto: privat

Men det bedste vi kan gøre for sikkerheden på den lange bane, er at styrke vores fælles fundament i rigsfællesskabet og få muret de sprækker til, som er vejen ind til kommandorummet.

Et vingeskudt rigsfællesskab kan ikke redde os fra den militære optrapning i Arktis. Derfor skal vi tage udgangspunkt i rigsfællesskabet i en arktisk strategi. Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Henrik Højlund
27.10.20, 20:28
Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet Læs mere
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere