<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Aarhus' unge skal ikke bøde for kommunens fejlvurderinger

Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.  

I Aarhus står man efter sigende med en kæmpe udfordring. Ingen tør sige, at det handler om specielle grupper i samfundet. Og det kan også være klogt for ikke at skabe unødig racisme, men løsningen er altså ikke at rette skytset mod de unge igen.

I Aarhus er befolkningen lige nu under lup, og der er varslet mundbind og forsinkelser i studiestart på gymnasiet. Men de unge, som man rammer, har udvist en stor tålmodighed hen over hele coronakrisen. De skyder ikke engang skylden på de somaliere, som åbenbart er årsagen til at tallet er steget markant i Aarhus. Det er vigtigt, at det ikke handler om etnicitet, men om de begivenheder, som de har deltaget i, siger de unge.

Men derfra og så til at straffe de unge yderligere er markant. Vi har hørt fra natteravne og eksperter, at de unge faktisk gerne vil holde afstand og spritte, hvis de får mulighed for det. Men naturligvis er det en del af unges adfærd at mødes uden om det faktiske studie. Sådan var det også, da jeg var ung. De unge, jeg kender, har udvist stor forståelse for både at holde afstand osv, men nu trænger de forståeligt nok også til at være sammen til sammenkomster for at udbygge deres netværk.

Jeg hilser borgmesterens udtalelser velkommen, når han og eksperter maner til besindighed i forhold til, at det handler om bestemte grupper, som f.eks.somaliere i Aarhus, hvor en stor del af smittekilden kommer fra.

Det er ikke mit indtryk, at de unge ønsker at fokusere på det. For de er meget tolerante og forstående overfor byens diversitet. Men derfor skal man jo ikke benytte lejligheden til at ramme de unge i Aarhus, som har længtes efter studiestart på gymnasiet og bare mere end noget andet vil have en normal hverdag igen.

De hotspots, som politiet i øvrigt har udnævnt i Aarhus, er ikke de steder, som de unge fra gymnasierne i centrum normalt kommer. Det hele virker lidt tilfældigt.

Hvis vi vil have de unges forståelse for nedlukningen af samfundet, så skal vi også prøve at forstå dem. De unge, jeg kender, har udvist rettidigt omhu, fulgt reglerne og ønsker bare at komme tilbage til at være normale unge igen. Angsten for at ramme den del af byen, som reelt er problemet, skal ikke få politikerne til at kaste med spredehagl, fordi de ikke tør slå ned, der hvor problemet reelt eksisterer. Det må være muligt at løse problemet uden at rette sig mod de unge igen.

De unge i Aarhus har en meget større forståelse for diversitet og indvandrere end mange ældre borgere har. Den forståelse risikerer man at kaste over styr ved at skyde på de unge igen. De unge har faktisk undværet ret meget af deres ungdom gennem coronakrisen, og naturligt nok ønsker de om nogen snart normale tilstande. De har været omstillingsparate, men hvor går grænsen for dem? Lad os ikke prøve dem for hårdt!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.09.20, 09:26
Igen har grupper af indvandrere forsøgt at tiltvinge sig adgang til et hospital, så politiet må skride ind. Det vil vi ikke have i Danmark. Læs mere
Af Mikael Jalving
27.09.20, 10:00
Islam har i mere end 40 år befundet sig i en dyb indre krise, som bunder i, at alting begynder og slutter med Koranen. Læs mere