Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

USA har en konkret udfordring i Arktis med missiler fra Rusland

Derfor vil amerikanerne bruge rigsfællesskabet til at fjerne trusler mod USA med offensive militære operationer.

På den sikkerhedspolitiske konference i Folketinget ”Hvad vil Danmark med Arktis” forklarede Arktis-ekspert og pensioneret kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen, hvorfor USA har en konkret udfordring i Arktis med hypersoniske missiler fra Rusland. Det er også baggrunden for det amerikanske luft- og rumforsvars nye strategi for Arktis, som blev offentliggjort samme dag, som Pompeo landede i Danmark.

https://www.youtube.com/watch?v=MsPNkqtK_OY

Det er dejligt, at Torben Ørting Jørgensens forklaringer er blevet hørt. Det kan man blandt andet læse i denne artikel i Berlingske.

De russiske hypersoniske missiler kan også ramme mål på den amerikanske østkyst, og deres hastighed kombineret med relativt lav banehøjde og evne til at manøvrere gør det yderst vanskeligt at komme med defensive modtræk over for denne type missiler. De hypersoniske missilers hastighed reducerer ifølge Ørting Jørgensen reaktionstiden markant. Ligesom deres manøvreevne gør det umuligt at forudsige nedslagspunktet.

USA vil fjerne en trussel fra Rusland. Og amerikanernes nye arktiske strategier om Arktis tager blandt andet udgangspunkt i amerikansk power projection. Det vil sige offensive militære operationer.

Danmark bør ligeledes tilegne sig konkret viden og indsigt om rumoperationer. Også her spiller Grønlands geostrategiske beliggenhed en central rolle i forhold til sporing af satellitter i cirkumpolare kredsløb.

Jeg savner en fagligt velfunderet og uafhængig tænketank for at sikre vores politikere i alle rigsdele bedst muligt grundlag for at navigere igennem de udfordringer, vi står over for. Ingen af de nuværende tænketanke kan løfte den opgave.

Vi skal tage udgangspunkt i rigsfællesskabet i en ny arktisk strategi. Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere