Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlændere modtager kæmpe tilskud fra det EU, de for længst har meldt sig ud af

Det er lidt underligt, at grønlændere ikke vil være med i rigsfællesskabet og EU, mens de gladeligt skraber så mange millioner til sig, som de overhovedet kan komme afsted med.

Nu kan Grønland uden at være medlem af EU og midt i skilsmisseproces med det Danmark, som ellers er årsagen til Grønlands særstatus, se frem til endnu flere millioner fra fællesskabet.

EU´s regeringschefer har nemlig vedtaget et overordnet budget for EU. Og i forhandlingsoplægget er der afsat 225 mio. euro til Grønland.

I 1982 førte en folkeafstemning i Grønland til et exit fra det daværende EF. Det var lange forhandlinger med udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, Lars-Emil Johansen, Jonathan Motzfeldt og Moses Olsen, der fik den ”fede aftale” for Grønland i hus.

Det må være med en lidt bittersød smag i munden, at Grønland tager imod millionerne. EF var nemlig helt fra starten et problem i forholdet mellem Danmark og Grønland. Et flertal af grønlænderne var imod EF. Alligevel kom Grønland via Danmark med i EF. Kort efter folkeafstemningen i 1972 påbegyndte Grønland en kurs med at fjerne sig fra Danmark blandt andet på grund af EF-medlemskabet.

I 1982 førte en folkeafstemning i Grønland til et exit fra EF. Grønland fik gode samarbejdsaftaler og befandt sig i en position, som var blevet styrket med en OCT-status (oversøiske lande- og territorier). Det kunne alt sammen lade sig gøre på grund af Danmarks medlemskab af EU (dengang EF). På den konto har Grønland i årene fremover modtaget mange millioner euro. Og nu kan Grønland altså uden at være medlem af EU og på trods af en kurs væk fra Danmark, som ellers er årsagen til denne særstatus, se frem til endnu flere millioner euro.

Hvis Grønland beslutter sig for at blive enten et amerikansk territorium eller en kinesisk vasalstat i stedet for at blive i rigsfællesskabet, så forsvinder alle tilskud, herunder EU-støtte og bloktilskud. Grønland får tilskuddet fra EU på grund af det danske rigsfællesskab. Danmark betaler desuden mere end 57 pct. af det grønlandske statsbudget.

Det kan rent teknisk ikke kan lade sig gøre at realisere grønlandsk selvstændighed uden at kaste grønlændere for løverne af de sultne stormagter. Og uden at give afkald på de mange støtteordninger, som rigsfællesskabet forsyner Grønland med.

Grønland kunne desuden overveje at blive medlem af EU. I hvert fald burde man undersøge, om et medlemskab vil øge levestandarden og give adgang til endnu flere ressourcer. Det er lidt underligt, at grønlændere ikke vil være med i vores fællesskaber (rigsfællesskabet og EU), mens de gladelig skraber så mange millioner til sig, som de overhovedet kan komme afsted med.

Grønland modtager igen støtte fra EU. Foto: PrivatFølg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere