Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pompeo-visit handler om at holde Kina og de frygtede russiske missiler væk fra USA

Rigsfællesskabet bliver omfavnet af amerikansk velvilje. I virkeligheden militariserer amerikanerne handels- og erhvervspolitik. For USA handler Arktis om sikkerhed. Og den amerikanske stat kan - i modsætning til den kinesiske - ikke beordre erhvervslivet til at engagere sig i Grønland.

Først begik den nuværende statsminister, Mette Frederiksen, den kæmpe brøler at udbasunere sig om, at Grønland ikke er Danmarks. Siden da har Trumps udsendte i Danmark, Carla Sands, haft endnu mere travlt med at sikre amerikansk tilstedeværelse i rigsfællesskabet. For når en dansk statsminister fralægger sig ansvaret, så træder Uncle Sam til.

Det var blandt andet amerikanske interesser i Arktis, forholdet til Kina og situationen i Hong Kong, der skulle drøftes under besøget i dag.

Sidste år skulle Trump have været på besøg. Men efter at Mette Frederiksen afviste et amerikansk ønske om at købe Grønland, aflyste præsidenten sit besøg. Det har slået skår i samarbejdet mellem Danmark, Grønland og USA, der siden Anden Verdenskrig har haft et tæt samarbejde om Grønland, som er strategisk vigtig i Arktis, og vurderinger lyder, at besøget er et forsøg på at bringe relationen tilbage til normal. 

I dag har en eks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, så tilbudt at arbejde for amerikanerne. Og selvom jeg er enig i at holde kineserne i skak i Grønland, så glemmer han væsentlige elementer.

”Snakken faldt ifølge den forhenværende Venstre-statsminister på, hvordan man bedst muligt kan forhindre, at »autokratiske regimer som Rusland og Kina« investerer i bl.a. Grønland og Færøerne. Og her havde Fogh Rasmussen et klart budskab til den amerikanske udenrigsminister. »Hvis vi skal forhindre for mange kinesiske investeringer i Grønland og Færøerne, behøver vi et meget stærkere amerikansk engagement i form af flere penge,« sagde han og fortsatte: »Derfor har jeg også tilbudt min hjælp til at fremme amerikanske investeringer i Grønland og på Færøerne.”

Rigsfællesskabet bliver omfavnet af amerikansk velvilje, men i virkeligheden militariserer amerikanerne handels- og erhvervspolitik. Her afspejler virkeligheden den kendsgerning, at den amerikanske stat - i modsætning til eksempelvis den kinesiske - ikke kan beordre erhvervslivet til at engagere sig i Grønland. Det kommer til at lyde som om amerikanernes venskab med os er omdrejningspunktet for deres interesse.

Det er en offentlig hemmelighed, at amerikanernes venskab med rigsfællesskabet går ud på at holde kineserne og russerne ude, og på at få et missilskjold til at beskytte USA. Det amerikanerne vil have til gengæld for hjælpepakker og investeringer er i virkeligheden udenrigspolitik, og den sorterer under Danmark.

Der er ifølge pensioneret kontreadmiral og Arktis-ekspert Torben Ørting Jørgensen ret konkrete trusler imod USA og det nordamerikanske kontinent forårsaget af missiler, som Rusland har udviklet.

Der er brug for, at vi står sammen i rigsfællesskabet og viser stormagterne, at vi er herrer i eget hus. Den status har hverken Mette Frederiksen eller Anders Fogh Rasmussen formået at manifestere. Og da Danmark har været for bange for at stille sig i spidsen af Danmark, Grønland og Færøernes fælles projekt – rigsfællesskabet – så er Pompeo her for at minde os om forpligtelserne. På grund af dansk svaghed har amerikanerne for længst besluttet sig for selv at stille sig i spidsen.

TILFØJET 23/7:

Den amerikanske luft- og rumforsvars nye arktiske strategi kan den læses her. Strategien blev offentliggjort samme dag, som den amerikanske udenrigsminister aflagde besøg i København.

Her kan man bl.a læse, at USA gennem baser i Alaska og Grønland kan gennemføre Power projection, dvs offensive militære operationer. Det er nok forklaringen på den amerikanske udenrigsministers besøg i Grønland. Og den nuværende socialdemokratiske regering bør klart ud om, hvad man har indgået aftale med USA om.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere