Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Borgere i Nuuk kan indtil tirsdag stemme om, hvorvidt statuen af Hans Egede skal blive stående eller ej

Lidt underligt at stemme om at fjerne en statue af en mand, som var med til at bevare det grønlandske sprog og indføre den kristendom, som grønlændere har taget til sig.    

Det ville være underligt at fjerne en statue af en mand, som var med til at bevare det grønlandske sprog. Inuitterne i Canada blev forbudt at tale deres eget sprog. Det skete ikke i Grønland. Hans Egede bevarede grønlandsk som sprog. Hans Egede gik meget op i at lære det grønlandske sprog, og faktisk var grønlænderne et hårstrå fra at havne som en koloni uden eget sprog og værdighed.

Grønlænderne blev ikke straffet af Egede, fordi de var grønlændere, men på grund af deres handlinger. På det tidspunkt brugte man straf i Danmark. Vold var desværre helt almindelig dengang, og Egede straffede også sine egne folk. Det har givetvis ikke altid været kønt, ligesom det heller ikke var kønt, hvad der skete i Danmark. Grønlænderne missionerede selv på kysten som f.eks. min oldefar Henrik Lund, som omvendte hedninge på østkysten og tog ligesom mange andre grønlændere troen til sig.

Det har helt sikkert ikke været ideelt, men også på det tidspunkt blev man pryglet i Danmark. Nutidens rigsfællesskab ser man langt efter ude i verden, hvor vi har formået at bevare det grønlandske sprog i et rigsfællesskab, hvor alternativet er enten at blive en kinesisk vasalstat, et amerikansk territorium eller en russisk trussel mod verden. Alternativet havde været at blive en koloni under andre magter, hvor grønlandsk ikke var blevet prioriteret.

Selv om jeg ved, ingen gider høre om det, er nutidens stigmatisering af rigsfællesskabets mindretal – herunder det grønlandske i Danmark og det dansksprogede i Grønland – langt mere problematisk. Gad vide, hvor længe grønlændere i Danmark finder sig i at blive umyndiggjort, alt imens grønlændere i Grønland taler højt og med myndighed i stemmen. Det er, som om man forsøger at løse et problem ved at skabe et andet. Fordomme mod grønlændere i Danmark er et produkt af 41 års selvbestemmelse i Grønland, hvor man behændigt hænger det beskidte vasketøj til tørre på danske torve. Grønlændere bliver aldrig værdige mennesker i danskernes øjne, før Grønland får styr på det sejlende socialområde. Og det rammer særligt hårdt grønlændere i Danmark, som på den ene side ikke er en del af frihedskampen, men hver dag må lægge ører til fordomme som følge af de stadig klirrende plasticposer i danske parker, mens ingen dansk politiker tør tage emnet op.

Hverken Kæmpeeskimoen eller Hans Egede er synderen. Det er dansk uvidenhed, selvstyret og berøringsangste danske politikere.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere