Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

David Trads påstår, at Danmark har været en brutal kolonimagt. Hvorfor? Er det for at skabe opmærksomhed omkring sig selv i en agurketid? Mig bekendt plejer han ikke at bekymre sig om grønlænderes status i det land, hvor han er meningsdanner  

Tak for din anerkendelse, hvis den er oprigtig. Men brug dog den kæmpestore talestol, som du har fået til at undgå at løse et problem ved at skabe et nyt!

”Lige nu er vi i gang med en anden af klassikerne, nemlig at Danmark – åh, pæne, dejlige, hyggenussende Danmark – naturligvis aldrig har været en brutal kolonimagt. De, der siger, at Danmark koloniserede Grønland og Færøerne, forstår ingenting”, lyder det fra David Trads i Altinget Arktis.

Selvom det er pænt af David Trads at melde sig ind i kampen om Grønland, så springer kæden helt af for mig. For hvordan skal det at bygge den efterlyste bro at kolonitiden (som jeg ikke benægter, men til gengæld heller ikke har haft nogen indflydelse på) nu skal betegnes som brutal? løse noget? David Trads er en af de meningsdannere, som i nutiden har haft alle muligheder for at udbedre forholdet til grønlændere, men mig bekendt aldrig har gjort noget for at skabe rum for debatten om de mange grønlændere i Danmark, som er godt på vej til at havne i en ny slags kolonistatus, fordi vi glemmer at høre minoriteter i rigsfællesskabet!

Ikke at jeg bekender mig til Thorkild Kjærgaard og co., som hårdnakket påstår, at Grønland aldrig har været en koloni. Slet ikke. Men når man som højt profileret meningsdanner har haft alle muligheder for at lære af fortidens fejl ved at rette op på uligheden i nutiden og være med til at forhindre, at stormagter undergraver rigsfællesskabet, så klinger det lidt hult og skriger på behov for opmærksomhed i en agurketid.

Og han fortsætter: ” Det er indlysende, at mange, formentlig de fleste, grønlændere føler, at Danmark har opført sig som koloniherrer – voldsomt indtil 1953, slemt frem til 1979, fortsat til en vis grad i dag. Hvis vi vil opretholde et godt forhold til Grønland, bør vi naturligvis og som et absolut minimum anerkende det indlysende – at vi var kolonimagt. Alt andet er en fornærmelse.”

Jo vist og Rigsfællesskabet står overfor store udfordringer, fordi stormagter har slået ring om Grønland. Det ville klæde danskere at komme med løsningsforslag til at løse nutidens udfordringer. Jeres trang til at hænge fast i fortiden for at få taletid er faktisk med til at grave grøften endnu dybere. Og alt imens fundamentet vakler, så har USA åbnet konsulat i Nuuk, kineserne har for længst erklæret sig for værende en nær-arktisk stat og russerne rasler med sablen på deres arktiske del.

Uanset hvilken status Grønland har haft, så har de fleste af os ikke levet under kolonitiden, og vi kan derfor heller ikke hæfte for den, ligesom vi heller ikke kan hæfte for urimelige forhold på dansk grund i samme periode.

Vi kan derimod bruge vores stemmer til at skabe et solidt fundament i det rigsfællesskab, som stormagter lige nu forsøger at kile sig ind i. Og jo flere artikler, der bliver trykt af Trads og co., desto mere fjernes fokus fra at løse nutidens udfordringer. Bla. for de uofficielle mindretal i rigsfællesskabet, børnene og fremtidens muligheder trænges i baggrunden for meningsdannere.

Min farfar sagde engang. ”Vores fælles fremtid afhænger af, om vi skulle kunne lægge fortiden bag os uden at glemme og se frem uden at være naive.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere