Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Unge i Grønland raser over min blog omkring unge grønlænderes koloni-retorik  

Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst.

Min blog ” Tankevækkende at grønlændere som i Danmark var med på at bygge broer nu er i fuld gang med at grave grøfter” har medført en del henvendelser til mig.

Jeg har gennem mange år været den største fortaler for at de unge skal høres, og jeg har mange gange inddraget studerende i debatten. I dag står vi i en situation, hvor stormagter gør erhvervspolitik og venskab med grønlændere til sikkerhedspolitik. Derfor er det sprængfarligt at lade følelser omkring fx Hans Egede statuen grave flere grøfter i forholdet til Danmark. Hvis vi giver plads for disse følelser på nuværende tidspunkt, så skaber det plads til at stormagterne kan komme til, og det fjerner fokus fra at stabilisere fundamentet i rigsfællesskabet. Noget som er nødvendigt uanset, hvilken fremtid man måtte ønske sig.

Selvfølgelig skal vi tage debatten, også om Hans Egede, og selvfølgelig skal de unge have ordet. Blot ikke ukritisk og alene for at piske en stemning op. Det kan ingen være tjent med nu, hvor så meget er på spil. Har de selv samme unge tænkt på, at de i princippet skaber en ny slags kolonistatus for de mange tusinder af grønlændere og færinger i Danmark, som underkastes denne retorik uden at få en stemme i debatten? Det handler om ikke at erstatte et problem omkring fortidens spøgelser ved at skabe et nyt.

Grønland vil ifølge mange eksperter ikke få lov til at være selvstændigt i mere end et kvarter, før en ny kolonitid vil indfinde sig. Enten som en slags territorium under USA, en kinesisk vasalstat eller ved at russerne optrapper på deres arktisk del. Vores fælles fundament skal stabiliseres, og så må fremtidens unge bestemme, hvad de vil bygge oven på det. Ingen kan bygge noget ovenpå et vakkelvornt fundament.

Jeg kommer ikke til at overlade stemmerne til de grønlændere, som graver grøfter og kaster benzin på kolonibålet. Det tør jeg simpelthen ikke. Efterfølgende vil vi alle blive stillet til ansvar, når Grønland bliver jaget vildt.

På grund af rigsfællesskabet kan grønlandske og færøske unge uddanne sig i Danmark udenom gennemsnit og ganske gratis. Heldigvis, og sådan skal det også vedblive. Vi kan på grund af rigsfællesskabet sove trygt om natten.
Vi kan ikke tillade, at den tryghed sættes over styr med offermentalitet. Langt de fleste unge i Grønland kan og skal stadig gøre en forskel. Men kolonisnak giver plads til de stormagter, som elsker at vi er uenige og flyver i flæsket på hinanden. Jo mere kamp, desto mere plads for dem.

Debatten om koloni, Hans Egede og Grønlands fremtid skal foregå på et oplyst grundlag. Og den debat skal de mange grønlændere i Danmark naturligvis inddrages i, fordi alt i Grønland også påvirker os.

Så undskyld til de unge, som føler sig uretmæssigt inddraget i denne debat. Men pegefingeren er stadig løftet mod de, som får bålet til at blusse til fare for alle borgere i den danske stat. De fleste grønlandske studerende vil jeg fortsat forsøge at inddrage i debatten fremadrettet. Det er jeres fremtid, og selvfølgelig skal I høres!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere