Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tankevækkende, at grønlændere, som i Danmark var med på at bygge broer, nu er i fuld gang med at grave grøfter i Grønland

Hvad sker der med grønlændere, som kommer til Danmark for at studere, men som vender hjem som glødende frihedskæmpere?

Der sker noget under opholdet i Danmark, som får mig til at tro, at det har med fordommene mod grønlændere og til dels færinger i at gøre. Jeg har mødt adskillige grønlændere og færinger, som kom til Danmark som tilhængere af rigsfællesskabet, men vendte hjem med separation i blodet.

Senest kan man se Aka Hansen, som med den ene overskrift efter den anden skriver ”Decolonize” på klippevæggen i Grønland. Jeg mindes ellers samtaler med hende under studietiden i Danmark, hvor hun var med på, at der skulle bygges broer. Hvad sker der, når disse fremtrædende unge grønlændere havner i Grønland igen? Jeg tror, at de fordomme, de har mærket, får hadet til at blusse, så snart de møder hjemlandet og bliver klar over, at de har en stemme. En stemme, som det er meget let at få i en provins med lidt over 50.000 indbyggere.

I modsætning til Danmark omtales studieophold i England eller USA som behageligt, fordi de blev opfattet som eksotiske. Her sidder man på førersædet i samtaler om Grønland. Ikke som i Danmark, hvor man først skal trækkes igennem druk og bloktilskud, før en samtale glider glat. Problemet med Danmark er jo, at fordommene lever i bedste velgående og er ved at æde vores forhold op. Og nu vælger de så at udtrykke sig på engelsk, hvilket også sender et signal om, at de er mere på vej mod USA end mod Danmark. Ganske tankevækkende og skræmmende, når man ved, hvordan stormagterne har slået ring om Grønland og forsøger at sluse rigsfællesskabet ud.

Lidt underligt, at de samme personligheder ikke kan se det rimelige i, at grønlændere i Danmark, som hver dag skal lægge ører til dette forfald, skal have en stemme. For selvom jeg anerkender kolonitidens fejl, så retfærdiggør det ikke at lade følelserne styre vores relation. Grønlændere i Danmark er tilsyneladende de eneste, som ingen mener skal høres. Det gør mig frustreret, at der ikke skabes et mere ligeværdigt bånd, hvor alle (også grønlændere i Danmark) får en stemme. Det had og de fordomme, som disse studerende har oplevet i Danmark, oplever vi andre hver dag. Og den sørgelige sandhed er, at Grønland selv bærer hoveddelen af ansvaret for disse fordomme. Grønland har i 41 år hængt det beskidte vasketøj til tørre i Danmark. I lige så lang tid har de undladt at høre os, selvom Institut for Menneskerettigheder gentagne gange har anbefalet det.

Grønlandske studerende vender med glæde tilbage til Grønland efter et par år med halvfærdige uddannelser (hvor de kommet ind uden om gennemsnittet og har studeret på danske skatteyderes regning) og påberåber sig at være orakler, som dyrker og udvikler offerrollen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere