Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hans Egede statuen bliver brugt som benzin på bålet for at fremme en politisk karriere, som kun indeholder fiktion, had og følelser

Og jeg er træt af at blive taget som gidsel i denne såkaldte politik. Det er på tide at Danmark skaber balance i forholdet til Grønland.

Det var grønlænderne selv, der i sin tid samlede ind til statuen af Hans Egede.

Grønlænderne blev ikke straffet, fordi de var grønlændere, men på grund af deres handlinger. På det tidspunkt brugte man straf i Danmark. Vold var helt almindeligt dengang, og Egede straffede også sine egne folk. Det har givet vis ikke altid været kønt, ligesom det heller ikke var kønt, hvad der skete i Danmark. Det er ikke fordi, jeg har de store følelser for den statue, men jeg har altid set den som tegn på den kristendom, som grønlænderne virkelig har taget til sig. Min oldefar, Henrik Lund, omvendte hedninge på østkysten og han tog ligesom mange andre grønlændere troen til sig. Hvis statuen på et mere nuanceret grundlag blev fjernet, ville det ikke have vakt min harme. Det gør det derimod, når det grønlandske medlem af Folketinget, Aki Høegh-Dam endnu engang forveksler følelser og fiktion med politik, når hun indtræder i offerrollen og tager alle vi andre som gidsler. Brug dog kræfterne på at bygge det samfund op, som trænger så hårdt til det.

Inuitterne i Canada blev forbudt at tale deres eget sprog. Det skete ikke i Grønland. Hans Egedes bevarede grønlandsk som sprog.

Han gik meget op i at lære sproget og prædike på grønlandsk og få biblen oversat til grønlandsk. Det handlede for ham om at skabe en effektiv mission, og det var et initiativ, der i sidste ende var med til at bevare det grønlandske sprog. Det fremgår blandt andet af denne artikel af Peter Andreas Toft.

Dette drama bevidner, at der er behov for en tænketank for rigsfællesskabet, som skal hjælpe Folketingets politikere og erhvervslivet til at definere Danmarks vision for udvikling af rigsfællesskabet. Det er i ellevte time, at danske politikere danner sig en mening og insisterer på at tale politik uden at lægge under for denne offermentalitet. Første skridt kunne være at revidere Selvstyreloven, så Danmark får indsat mulighed for at træde ud af rigsfællesskabet, hvis det bliver for farligt og dyrt at være i det. Når offermentaliteten slår rod samtidig med at USA har gjort handelspolitik til sikkerhedspolitik, og Kina og Rusland også banker på, så kan denne kolonisnak fjerne vores evne til at forsvare os.

Derefter skal de uofficielle mindretal i rigsfællesskabet (herunder det grønlandske i Danmark) havde deres egen stemme. Det er en uskik, at fx grønlændere i Danmark fungerer som cirkusheste til dette offershow, hvor vi lejlighedsvis hentes frem for at fortælle den gode historie. Alt det der med at brokke sig over forholdene overlades alene til de grønlandske politikere. Og da en kæmpestor del af den grønlandske befolkning er bosat i Danmark er det urimeligt, at vi skal præsenteres af populistiske politikere, som kun er ude på at grave grøfter. Fremtiden vil komme efter os, hvis vi endnu engang udelukker en minoritet i rigsfællesskabet fra at komme til orde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere