Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sæt flypriserne ned til Grønland og Færøerne

Det vil fremme sammenhængskraften i rigsfællesskabet.

Det må kunne lade sig gøre at finde midler til at øge sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Det er en væsentlig grænsehindring, at familiemedlemmer ikke har råd til at besøge deres familie i Grønland og Færøerne.

Måske kunne man bibeholde prisniveauet for turister, men udstyre danske statsborgere med en form for klippekort, hvor man én gang får en frirejse eller rabat på rejsen f.eks. hvert femte år.

I en tid, hvor stormagter slår ring om os, og hvor uvidenhed, fordomme og grænsehindringer slider på vores hårdtprøvede fællesskab i den danske stat, er det i 11. time, at der sættes ind for at øge sammenhængskraften.

Vi kunne starte med en prøveperiode på et par år for at se på, hvordan det smitter positivt af på relationen mellem Grønland, Danmark og Færøerne. Det vil formodentlig også åbne døre erhvervs- og investeringsmæssigt, for grænsehindringer er også væksthindringer. Det har især Grønland ikke råd til i den nuværende økonomiske situation, hvor andre uden for fællesskabet kiler sig ind og skubber sammenhængskraften ud.

Dyre flypriser lukker porten til Grønland. Foto: privat


Af denne kommentar i Information fremgår 10 bud på yderligere tiltag, som kan komme borgerne i rigsfællesskabet til gavn.

Rigsfællesskabet er en enestående konstruktion, som desværre vakler under små konstruktionsfejl, som let kan udbedres, men som – hvis de ikke bliver det – vil få den til at styrte sammen. Vores rigsfællesskab bliver undergravet af grænsehindringer, og de alt for dyre rejser er én af dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere