Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vores svælgen i fortiden er begyndt at skygge for at løse nutidens udfordringer

Uanset hvor mange gange vi fjerner statuer og giver Hans Egede bind for øjnene, slettes vores fælles forhistorie ikke. Tværtimod nærer det visse grønlænderes had til Danmark.

Birthe Rønne Hornbech har skrevet et indlæg på sin blog her på JP: ”Lær af historien. Den kan ikke fjernes.”

Historien hverken kan eller skal glemmes. 

Min farfar (Hans Lynge) sagde engang, at vores fælles fremtid handler om, hvorvidt vi skulle kunne lægge fortiden bag os uden at glemme og se frem uden at være naive.

Uanset hvor mange gange vi fjerner statuer og giver Hans Egede bind for øjnene, slettes vores fælles forhistorie ikke. Tværtimod antænder kravet om at fjerne fortiden den ild, som visse grønlandske politikere behøver for at kunne vedligeholde hadet til Danmark. Konflikten mellem landede i rigsdelene synes at være omdrejningspunktet for deres ”politik”.

I stedet for at blande mig i, hvor vidt statuen af Hans Egede skal fjernes eller ej, vil jeg påpege de negative konsekvenser ved at svælge i fortiden og bruge den som våben.
Det eneste, der kan retfærdiggøre at trække mod fortiden i en tid, hvor grønlændere står overfor massive udfordringer i nutiden er, hvis vi kan lære af den. Vi har absolut ikke behov for at grave flere grøfter i den dansk/grønlandske relation.

Som grønlænder i Danmark har jeg nu fået en stor opgave i at separere vores udfordringer fra selvstyrets såkaldte politik.

Jeg tør ikke længere lægge vores skæbne som uofficielt mindretal i selvstyrets hænder. Der er behov for en repræsentation for grønlændere i Danmark, som vi selv skal vælge.

Min skæbne skal ikke længere være i hænderne på løsgående grønlandske missiler, som for egen vindings skyld vælger at bruge historien negativt fremfor konstruktivt. Hvis bare jeg kan blive fri for at sortere under selvstyret, så kan de for min skyld fjerne lige så mange statuer, de vil i Nuuk.

Jeg har ikke tænkt mig at glemme vores forhistorie, og jeg må insistere på at skrive næste kapitel med åbne øjne. Vi skal se frem uden at være naive, og vi må ikke lade fortiden skygge for at løse nutidens udfordringer. Det vil i den grad klæde grønlandske politikere at få løst udfordringer med misbrug og børn før alt andet. Men den løsning må de selv komme frem til. Jeg vil bare ikke længere være en del af denne ”politik.”

Jeg tror, Birthe Rønn Hornbech skal tage ved lære af andre end Lars Emil Johansen, hvis hun vil have et retvisende billede af udfordringerne. Er det ikke nærliggende at se på de mange tusinder af grønlændere i Danmark, hvis stemme ignoreres. Hvis der ikke sker noget her, så vil dette blive endnu en skamplet på vores fælles historie. Rønn Horbech påpeger, at det grønlandske folk selv burde have truffet afgørelsen om kolonitiden.

På samme måde skal det stødt stigende mindretal også høres. Det er vigtigt at grønlændere i Danmark selv er med til at bestemme deres skæbne.

Hver gang grønlandske politikere åbner en ny debat om kolonitidens spøgelser, får jeg mavepine. For så ved jeg, at dette røgslør af had igen forhindrer løsning af samtidsproblemer. 

Det er som om, man vil styre historien ved at fjerne alt det som smager af fortid i Grønland, markedsføre den underskønne natur og kulturarven, indtil det ønskede billede på Grønland toner frem på nethinden. Samtidig er man fløjtende ligeglad med at alt det beskidte vasketøj hober sig op i Danmark.

Den ligeværdige samtale som Birthe Rønn Hornbech efterlyser, får vi først, når hadet ikke længere styrer synet på historien.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere