Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg savner politikere, hvor man kan mærke, der er noget på spil

Kapring af spindoktor Rossen er helt sikkert et plus for Danfoss. Men det kan også blive et stort plus for danske vælgere, hvis vi én gang for alle kunne blive fri for topstyring, som underminerer demokratiet.

Bertel Haarder siger: ” Jeg har det skidt med spindoktorer. Jeg har det især skidt med, at den enkelte spindoktor har større indflydelse end den enkelte folkevalgte. Det er for mig helt uantageligt og i strid med min opfattelse af folkestyre.”

Jeg er helt enig. For i længden passer det meget dårligt til det danske demokrati at topstyre enhver beslutning. Det tilsidesætter os – vælgerne – og kommer lidt for meget til at minde om de styreformer, som vi normalt tager afstand til.

Jeg ville også langt hellere tilbage til de tider, hvor politiske standpunkter udspringer af en ikke- indstuderet debat om, hvad Danmark har brug for. Bertel Haarder var en fremragende minister, som var i trit med vælgerne og selv kunne finde ud af at danne sig en mening. Det samme kunne siges om Martin Lidegaard, hvis kaffemaskine var til fri afbenyttelse for ivrige lobbyister, som han følte kunne bidrage til at rykke ham og dansk politik. Karsten Hønge har også altid kaffe på kanden.

Som vælger får man opfattelsen af, at det ikke handler om os (kun når der er valg). Resten af tiden er det blevet en benhård forretning, hvor regeringen drejer om sin egen akse og kun ser på, hvordan de får mere magt.

Jeg savner at se politikerne på slap line i en tid, hvor man som vælger kunne mærke, at der var noget på spil for dem. Noget som gjaldt og ikke kun i en valgkamp.

Så selvom Rossen ganske sikkert er et scoop for en virksomhed, så er det ret ubehageligt at tænke på, at spindoktorer får større magt end de folkevalgte. Altså dem, som vi har valgt til at lede biksen. Vi stemmer jo ikke på nikkedukker, men på rigtige mennesker, som kan tænke selv.

Det er svært at få øje på, hvordan alt det spin kan gavne demokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere