Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvordan kan man støtte en regering, som man ikke kan få fat i?

Det spørgsmål stiller grønlandske politikere og lobbyister sig i afmagt.

Mærkværdigvis sidder grønlandske stemmer, som støtter den danske regering, og ikke kan få fat i statsministeren og river sig i håret. Både danske journalister og lobbyister har heller ikke en dør åben til statsministeriet.

»På trods af at jeg sidder i oppositionen hjemme i Grønland, støtter jeg jo den danske regering. Men jeg har oplevet, at nogle ministre er svære at få fat i. Særligt statsministeren har der ikke været et møde med endnu, på trods af at vi har ønsket det og rykket for mødet. Det synes jeg er ærgerligt.« Sådan skriver folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen. Og jeg må sige at følelsen er velkendt.

Den danske regering burde lave en klar strategi for udviklingen i rigsfællesskabet, som både Inatsisartut, Naalakkersuisut og Folketinget bliver inddraget i.

Desuden lovede Socialdemokratiet ifølge Aaja Chemnitz Larsen et stort fokus på rigsfællesskabet under regeringsforhandlingerne sidste sommer.

Jeg må sige, at som aktiv lobbyist er det dybt frustrerende ikke at blive hørt. Det samme synes tilsyneladende det grønlandske parti IA at være enigt i. Aldrig har jeg oplevet så lukket en højborg. Faktisk var jeg vant til at drikke kaffe med danske ministre, som var interesseret i vores input til rigsfællesskabet. Men den danske regering kan selv og vil selv. Og det er dybt frustrerende, fordi de ikke har kompetencerne til at komme i mål med f.eks. en Arktis-strategi uden os.

Vi trænger til at blive hørt, til mindre topstyring og til mindre spin. Det handler om et dansk demokrati, hvor vi skal høres og føle, at det er vores stemme, som føres ud i livet. Det minder for meget om Nordkorea og for lidt om dansk demokrati. Og det er slet ikke i orden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere