Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uncle Sam lander i Grønland for at støtte truede dyrearter og oprindelige folk - siger de

Grønland bliver omfavnet af amerikansk velvilje, men i virkeligheden får en amerikansk militarisering af handels- og erhvervspolitik den danske centraladministration til at ligne Disneyland.

Grønlands Selvstyre vil blive mødt med en mur af ”amerikansk velvilje,” når Trumps følge sætter foden på Grønland. Men Selvstyret har åbenbart ikke lavet arbejdet i forbindelse med godkendelse af mineprojekter som eksempelvis Isua-minen ordentligt. For USA vil støtte myndighedskompetencen på dette område. Man kan undre sig over, hvad GEUS har trasket rundt og gjort i Grønland i de sidste mange år, for det arbejde skal også gøres om i amerikansk regi. USA har også planer om at støtte bestræbelserne på, at etablere en grønlandsk kystvagt.

Amerikanerne vil støtte den industrielle udvikling i Grønland, herunder uddanne befolkningen til at kunne udføre arbejdet i mineindustrien. Og så vil julemanden fra Det Hvide Hus gud hjælpe mig også støtte truede dyrearter og oprindelige folks kultur. Mærkeligt at Uncle Sam ikke starter med at hjælpe sin egen oprindelige befolkning.

Der er en række modsætninger i de amerikanske initiativer. Har man på Grønland følt sig overvældet af den danske centraladministration, så kan man godt spænde sikkerhedsbælterne i Nuuk, når det amerikanske bureaukrati går i sving.

Og læg mærke til, at der ikke er nogen sammenhæng mellem den amerikanske bistand og konkrete industrielle projekter. Her afspejler virkeligheden den kendsgerning, at den amerikanske stat - i modsætning til eksempelvis den kinesiske - ikke kan beordre erhvervslivet til at engagere sig i Grønland. Der skal ganske enkelt foreligge en business case, som gør et engagement til en god forretning, før private amerikanske virksomheder investerer. USA er bekymret for, at manglende kvalitet i myndighedstilladelser til eksempelvis minedrift vil betyde, at Grønland vil blive negativt påvirket miljømæssigt. Man kunne ønske at den samme bekymring ville komme til udtryk i den amerikanske position vedrørende oprydning efter gamle militæranlæg. Det udgør det væsentligste miljøproblem i Grønland. Og også her måtte den danske stat træde til.

Der er bevægelse i den amerikanske position vedrørende serviceaftale for Thule Air Base, men det blev pointeret, at aftalen skal være i overensstemmelse med amerikansk lovgivning. Her understreges det igen, at den amerikanske administration ikke kan sætte sig ud over amerikansk lovgivning, hvilket giver udfordringer og måske understreger behovet for, at der findes en anden ramme for fremtidige serviceaftaler, der i højere grad tager afsæt i grønlandske og danske ønsker end i amerikansk lovgivning.

Det bliver spændende at se, hvordan den amerikanske ambition om at udvikle et liberalt grønlandsk erhvervsliv vil håndtere den grønlandske virkelighed, der i vid udstrækning har Selvstyret som ejer af de største grønlandske virksomheder.

Med den militarisering af handels- og erhvervspolitik, som den amerikanske administration her været eksponent for, skal man holde tungen lige i munden i den kommende tid ikke mindst i Nuuk, siger pensioneret kontreadmiral og Arktis ekspert Torben Ørting Jørgensen.

Her kan du læse det fulde referat af presseorienteringen fra US State Department.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere