Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronakrisen kan vendes til noget positivt: Færre flyrejser, flere onlinemøder og mere tid med familien

At vi skal bruge færre ressourcer, har vi længe vidst, men som med al forandring kan det være svært at komme i gang, med mindre man får et skub.

Vi kan gøre en masse online. Det kan blandt andet komme internationale virksomheder og miljøet til gavn. Forhåbentlig vil mange blive ved med at arbejde hjemmefra et par dage om ugen, og lade være med at flyve så meget. Mange rejsedage betyder jo også mindre tid med familien. Og krisen har vist os, at op til halvdelen af de fysiske møder sagtens kan foregå online.

Selvfølgelig vil der fortsat være ønske og behov for sammenkomster arbejdsmæssigt, men slet ikke i det omfang, som vi har været vant til. Mange skal fysisk være til stede på deres arbejde hver dag, men de fleste af os kan godt supplere et aktivt arbejdsliv med et par hjemmearbejdsdage og færre flyrejser for at møde internationale kolleger.

Ferien står for døren. Af nød har vi måttet tænke lokalt. Og det er ikke så ringe endda. Mange af os har slet ikke set de mange skønne perler i Danmark i vores iver efter at flyve til udlandet i ferien. Turismen i Danmark har et kæmpe potentiale i at tænke i temarejser. Ville det ikke være fantastisk med en tur i fodsporet på en dansk vinbonde eller en lokal storyteller?

Mens vi har været lukket inde er der blevet renoveret hus, plantet blomster og jeg har selv skrevet på livet løs.

Nu åbner Danmark op igen. Og hvor bliver det dog skønt at se familien igen og komme lidt ud. Det bliver skønt at supplere en tur i skoven og på vandet med en kop kaffe på den lokale café.

Forhåbentlig har det offentlige Danmark også lært af krisen, så de kan gå foran og danne de nye adfærdsmønstre, som de/vi beder det private og skatteyderne finansiere. IT-mæssigt er der behov for, at også det offentlige lærer at samarbejde på en ny måde.

Mange møder kan med stor fordel foregå online. De store arrangementer så som konferencer og døgnmøder for chefer i det offentlige skal skæres ned. Måske skal de i en lang periode helt skæres væk, indtil vi kan åbne op for sammenkomster af kortere og billigere karakter.
Vi er flokdyr og elsker at mødes, men færre møder behøver ikke forringe samarbejdsmulighederne. Og krisen har vist at online møder kan være ganske konstruktive. Det er oplagt, at netop det offentlige går forrest i en mere miljøvenlig og billigere mødekonstruktion.

Det handler om at blive glad for de små ting og det nære miljø, og så tillade sig at glædes over sammenkomster, selvom det bliver lidt sjældnere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere