Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Man kan godt kritisere Mette Frederiksens pressehåndtering uden at mene, at Løkke kunne have frelst os

Mens danskerne går på æggeskaller, deler sig i "dem-og-os" og ser på indholdsløse pressemøder, arbejder stormagterne i kulisserne.

Coronapolitikken deler befolkningen i ”dem” og ”os”. Det minder uhyggeligt meget om en anden splittende debat.

Jeg kan anbefale at slukke for nyhederne på TV i en periode. Læs nyhederne i avisen, spol hen over alle ”ikke-nyhederne” og nøjes med at læse de virkelige nyheder.

I starten af coronakrisen var pressemøderne en form for samlingspunkt. Nu fodrer de os med informationer, som vi på et splitsekund selv kan google os til. Hvis statsministeren så bare kunne nøjes med at holde hof på Marienborg, når der vitterligt var nyt, så ville opbakningen til pressehåndteringen være større. Og der ville være mindre plads til kritik.

Statsminister Mette Frederiksens pressehåndtering deler vandene, men det er da tankevækkende, at en statsminister midt i en alvorlig krise beskyldes for unødigt at sætte sig selv i fokus. Det må være okay at se på det fænomen uden på forhånd at skulle sættes i bås, fordi man tillader sig at mene noget om håndteringen af krisen.

Corona-Danmark er blevet delt i dem der lovpriser regeringen, og dem der ikke gør. Når jeg mødes med folk (på afstand naturligvis) mærker jeg mig selv gå på æggeskaller. Inden samtalen uundgåeligt ender med en corona-snak holder jeg vejret, indtil jeg har fundet ud af, om vi er på samme side. Men jeg vil ikke finde mig i skrækken, for den kender jeg desværre alt for godt fra debatten om rigsfællesskabet. Det er altødelæggende for offentlig debat og god tone, når vi giver plads til ”dem og os” retorik.

Mette Frederiksens pressehåndtering kan godt kritiseres, uden det betyder, at man tror, at Lars Løkke kunne have frelst os fra corona.

Det er ikke enten-eller. Men det er sært ubehageligt, at vi altid havner i ”dem og os”, når følelser blandes med politik. Og jeg tror ikke blå blok kunne have håndteret krisen bedre. Faktisk kom Mette Frederiksen rigtig godt for start og fik samlet Danmark med nogle gennemtænkte pressemøder.

Nu er vi et andet sted.

Risikoen for, at det nu handler om politik mere end oplysning, lurer hele tiden. Derfor er det malplaceret og måske også farligt at fortsætte med pressemøder uden reelle nyheder. Reducer mængden. Det ville kunne få mig til at tænde for fjernsynet igen, hvis jeg spændt ventede på at høre nyt.

Det er også farligt, fordi vi er i gang med at dele danskere i rød og blå. Corona har ingen farve, og vi må gerne mene noget om håndteringen af krisen, uden det er landsforræderi.

Corona er ikke Mette, fordi vi ikke kan lide Lars. Eller omvendt. Det handler om os alle. Der er i den grad brug for vores konstruktive kritik, og den skal ikke lade sig skyde ned eller vælge side.

Vi skaber plads for at andre kan udnytte os. Lad mig komme med et aktuelt eksempel fra rigsfællesskabet.

Imens vi ser på indholdsløse pressemøder, er andre i gang med kile sig ind i rigsfællesskabet. Den amerikanske og kinesiske ambassadør skændes åbenlyst om, hvem af dem der har mest ret til at overtage Grønland, og beskylder hinanden for at spænde ben.

Den danske regering skændes ikke med nogen om at være i Grønland. Statsministeren har for længst erklæret, at Grønland ikke er Danmarks. Så meget desto nemmere for en amerikaner og en kineser at kile sig fast. Det arbejde har længe været i gang. Men midt i coronakrisen har både USA og Kina trykket revnerne brede. Samtidig deler danskerne sig i to lejre: Dem der er tilfredse med at se på pressekonferencer uden ret meget nyt, og dem der er godt og grundig trætte af dem.

Rasmus Jarlov er en af dem, der er træt af dem. Han skriver på Twitter: ”Statsministerens største fejl er det narcissistiske behov for, at alle beslutninger skal træffes på Marienborg. Det er fagligt set en elendig proces, som koster Danmark dyrt. Det tjener kun ét formål: At Mette kan holde pressemøder og være i kontrol og fokus.”

Imens danskerne går på æggeskaller og ser på indholdsløse pressemøder, arbejder stormagterne i kulisserne. Og vi er i gang med en farlig leg: at dele os i to hold.

Det minder uhyggeligt meget om den splittende debat om rigsfællesskabet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}