Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi var ved at dø af grin over Trump, da han ville købe Grønland

Nu rykker USA ind i maskinrummet hos Arktisk Kommando og bryder med traditionen om at holde amerikanernes militære tilstedeværelse adskilt fra det civile samfund i Grønland.

Hvem griner højest nu?
Skal amerikanerne overhovedet betale for at rykke ind? Og hvis, hvad er prisen så?
Kan man købe sig til militær beskyttelse med ulandsbistand?

Spørgsmålene står i kø for at passere vores læber, mens Trumps ansigt er ved at flække i to. Han har fået Grønland uden modstand og tilmed næsten gratis.

Med ét har rammerne for amerikansk tilstedeværelse ændret sig uden ret meget indblanding fra dansk side.

Jeg forstår ikke, at man tør sammenblande amerikansk tilstedeværelse med Arktisk Kommando. Det kan godt være, de i første omgang kun får adgang til skiveborde og kaffeslapperas i den fælles opholdsstue. Men chancen for at forveksle kaffepulver med tebreve er stor. Og hvem ved om de lige så hurtigt kommer ind i kontrolrummet, som de fik tiltusket sig en ”stor ejendomshandel” ganske gratis. For det er jo ikke længe siden Trump meddelte, at Grønland egentlig bare er en stor ejendomshandel.
Det var i forbindelse med Trumps købstilbud. Han ville købe Grønland for et større engangsbeløb og overtage forpligtelsen til at understøtte Grønlands økonomi.

Hvorfor skulle det gå så hurtigt med den hjælp til Grønland? Og hvordan kom det lige i hus, at de skal flytte ind på første parket uden offentlig debat? Som om det behændigt blev aftalt i svingdøren, mens befolkningen er dybt begravet i corona-problemer.

Det behøvede slet ikke at gå så hurtigt. Vi kunne have bedt amerikanerne om at starte med at rydde op efter sig selv. Det såkaldte amerikanske støttebeløb er langt mindre end prisen for det oprydningsarbejde, som skal gøres på grund af amerikanernes affald.

Hvor tæt amerikanerne er på grønlænderne ved jeg ikke. Men det er måske værd at skele til, hvordan de oprindelige folk har det i USA.

Det er imponerende, hvor let det har været for den amerikanske ambassadør, Carla Sands, at plante en følelse af venskab og ligeværdighed. Og helt uden kritiske spørgsmål.

Her taler Carla Sands på en konference om Arktis lige inden coronakrisen. foto: privat

Nu rykker USA ind i maskinrummet hos Arktisk Kommando og bryder med traditionen om at holde amerikanernes militære tilstedeværelse adskilt fra det civile samfund i Grønland. Denne gang ikke med løftede pegefingre fra den danske regering. Nu har julemanden fra Det Hvide Hus fået lov at dele gaver ud og lader andre betale for dem.

https://www.berlingske.dk/internationalt/nu-vil-groenlandske-politikere-aabne-doeren-for-usa
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere