Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

God påske til de mange socialt udfordrede grønlændere i Danmark

Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra.

Jeg er bekymret for, om de mange socialt udsatte grønlændere i Danmark får den nødvendige information i disse coronatider. Vi har en særlig forpligtelse til at sikre grønlænderne på torvet i byerne. Ingen har valgt at leve på gaden i et samfund, hvor der i forvejen peges fingre, fordi alkohol og andre ”flugt-virkemidler” sættes i brug for at kunne holde tilværelsen ud.

Det er slemt for alle hjemløse, men jeg nægter at tro at grønlændere har valgt en tilværelse på bænken så langt væk hjemmefra i en hverdag, hvor de endda holdes udenfor af de andre hjemløse. Det er ikke kønt at se sine landsmænd stimle sammen om alkohol og hash for at kunne holde tilværelsen ud. Men vi kan godt række hånden ud. Jeg ved ikke hvordan, men det synes særligt ulykkeligt for netop denne gruppe. Jeg frygter, at de ikke engang har fået den nødvendige information om, hvordan man skal forholde sig for ikke at blive smittet og for ikke at smitte andre.

Det må skabe frygt at samfundet lukker ned, samtidig med at man måske ikke har fået den nødvendige information på modersmålet og en omsorg, som skal forhindre at flere isolerer sig. Det kan få psykiske lidelser og misbrug til at eksplodere hos en i forvejen ekstremt udsat gruppe af befolkningen.

Personligt kunne jeg ikke forestille mig noget værre, end at være socialt udfordret samtidig med at medmennesker peger fingre.

Der skal sættes ekstraordinært ind for at hjælpe grønlændere i Danmark, så de får den nødvendige hjælp og bliver oplyste på lige linje med resten af befolkningen. Samtidig kan vi vinke og vise at vi ser dem, i stedet for at ignorere dem og gå videre – sådan som vi plejer. Intet er som det plejer, og medmenneskeligheden skal nå frem til danske statsborgere, som har krav på den og mere end nogensinde har brug for den.

Vi kender alle nogen, som har mistet deres job eller deres kære under krisen. Men grønlændere i Danmark er særligt udsatte, fordi de er langt væk hjemmefra og bliver holdt udenfor af de andre udsatte, fordi de drikker. Jeg forstår godt, at man drikker, hvis man har mistet sit livsgrundlag og ikke kan se sig ud af krisen. Vi skal holde op med at pege fingre ad samfundets absolut mest udsatte. De har brug for, at vi ser dem. De har ikke brug for, at vi ser ned på dem og ignorerer dem.

Hvordan kan vi hjælpe? Kan vi hjælpe med omsorg, penge, oplysning? Måske en blanding af det hele. Alt andet end hån er nødvendigt lige nu.

Rigtig god påske kære landsmænd, som om nogen mærker krisen kradse i livets overflade.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.20, 10:00
EU’s nye eurofond trækker på en planøkonomisk føderalisme, vi kender fra en helt anden union. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.05.20, 17:57
Når vi kigger med forfærdelse på det coronalukkede tyske slagteri Westfleisch, skal vi huske på, at historien lige så godt kunne udspille sig herhjemme. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.20, 15:08
Ikke Generation Identitær, som injurieres af formanden for Konservativ Ungdom. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.05.20, 14:42
Jeg savner helt Poul Nyrup. Ham ville jeg gerne byde på en rugbrødsmad fra Lagkagehuset, og jeg tror også, han ville spise den. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.05.20, 12:30
Danmark er i fuld gang med at åbne igen, og økonomiske hensyn tæller lige nu mere end menneskeliv. De svageste står uden rettigheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.05.20, 11:49
Det er lettere for grønlændere at modtage amerikansk U-landshjælp, end det er for amerikanske indianere med coronavirus. Læs mere