Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke kun grønlændere i Grønland, der mærker diskrimination

Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder.

FN’s Komité for Afskaffelse af Alle Former for Racediskrimination holder sin 2020-session i Genève, hvor komitéen skal eksaminere seks lande, herunder Danmark.

Den danske stat afgav sin rapport i december 2018.

I den forbindelse udarbejder Institut for Menneskerettigheder input til komitéens arbejde med at forberede eksaminationen her til foråret. Og de påbegynder nu arbejdet med at udarbejde deres parallelrapport til komitéen.

Rapporten indeholder også et afsnit om Grønland. Her stiller instituttet blandt andet nogle relevante spørgsmål om diskrimination på grund af race, nationalitet, etnisk oprindelse, sprog osv. Ligesom der spørges ind til, hvilke tiltag der iværksættes for at kortlægge forholdene for tilkaldt arbejdskraft m.m.

Så langt, så godt. Men det er nødvendigt at det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark også reflekteres i denne parallelrapport, hvor det er muligt at tilføje nye tematikker og uddybe på de gamle.

Det skal undersøges, hvilken indflydelse den grønlandske selvstændighedsdebat har på grønlændere i Danmark.

Herunder skal det også undersøges, hvilken status grønlændere i Danmark ønsker jvf. tidligere anbefalinger fra Institut fra Menneskerettigheder og Rammekonventionen for Beskyttelse af Nationale Mindretal. Noget den grønlandske regering gentagne gange har afvist at undersøge. Den danske regering bakker ukritisk op om denne afvisning.

Hvordan vil man inddrage danske skatteborgere og vælgere i debatten om rigsfællesskabet? Det bør undersøges, om det vil kunne mindske fordommene, hvis danskere forstod, hvorfor Grønland og Færøerne skal finansieres. Herunder klarlægge om det er i vores fælles interesse at gøre det.

Endvidere skal der ses på sammenhængen mellem problemerne på socialområdet i Grønland (som Grønland har ansvaret for) og forværrede forhold for grønlændere i Danmark.

Grønlændere i Danmark oplever diskrimination og stigmatisering jf. rapporten ”Ligebehandling af grønlændere”.

Det kan ikke lade sig gøre at afskaffe alle former for racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder.

Afsnittet om Grønland skal også reflektere det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
29.03.20, 23:27
Har du ikke fattet det, Joy Mogensen - det er lige nu, vi for alvor har brug for kultur i vores liv. Også anden og mere kultur end aberne i zoo. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
29.03.20, 21:06
Rystende at læse om visse menneskers opførsel under den værste krise i vor tid. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere