Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke kun grønlændere i Grønland, der mærker diskrimination

Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder.

FN’s Komité for Afskaffelse af Alle Former for Racediskrimination holder sin 2020-session i Genève, hvor komitéen skal eksaminere seks lande, herunder Danmark.

Den danske stat afgav sin rapport i december 2018.

I den forbindelse udarbejder Institut for Menneskerettigheder input til komitéens arbejde med at forberede eksaminationen her til foråret. Og de påbegynder nu arbejdet med at udarbejde deres parallelrapport til komitéen.

Rapporten indeholder også et afsnit om Grønland. Her stiller instituttet blandt andet nogle relevante spørgsmål om diskrimination på grund af race, nationalitet, etnisk oprindelse, sprog osv. Ligesom der spørges ind til, hvilke tiltag der iværksættes for at kortlægge forholdene for tilkaldt arbejdskraft m.m.

Så langt, så godt. Men det er nødvendigt at det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark også reflekteres i denne parallelrapport, hvor det er muligt at tilføje nye tematikker og uddybe på de gamle.

Det skal undersøges, hvilken indflydelse den grønlandske selvstændighedsdebat har på grønlændere i Danmark.

Herunder skal det også undersøges, hvilken status grønlændere i Danmark ønsker jvf. tidligere anbefalinger fra Institut fra Menneskerettigheder og Rammekonventionen for Beskyttelse af Nationale Mindretal. Noget den grønlandske regering gentagne gange har afvist at undersøge. Den danske regering bakker ukritisk op om denne afvisning.

Hvordan vil man inddrage danske skatteborgere og vælgere i debatten om rigsfællesskabet? Det bør undersøges, om det vil kunne mindske fordommene, hvis danskere forstod, hvorfor Grønland og Færøerne skal finansieres. Herunder klarlægge om det er i vores fælles interesse at gøre det.

Endvidere skal der ses på sammenhængen mellem problemerne på socialområdet i Grønland (som Grønland har ansvaret for) og forværrede forhold for grønlændere i Danmark.

Grønlændere i Danmark oplever diskrimination og stigmatisering jf. rapporten ”Ligebehandling af grønlændere”.

Det kan ikke lade sig gøre at afskaffe alle former for racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder.

Afsnittet om Grønland skal også reflektere det uofficielle grønlandske mindretal i Danmark.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere