Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokratiet presser kritiske eksperter og lobbyister fryses ud

Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen!

Efter syv års ihærdig lobbyisme om rigsfællesskabet er det ikke lykkedes at få så meget som en lillefinger presset ind på Socialdemokraternes højborg.

Metoden for påvirkning af offentlige kritiske eksperter er godt beskrevet i denne artikel i Berlingske. Når det gælder lobbister og meningsdannere om rigsfællesskabet (som mig selv) er metoden at fryse os ud.

Det er ganske tankevækkende, at jeg gennem de sidste syv år har haft så mange kaffemøder med danske politikere (inklusive ministre) at jeg ikke kan tælle dem. Interessen for at høre min og andres mening med samme kendskab og interessefelt er stor. Og der er ingen tvivl om, at vi er med til at flytte og påvirke. Som i spørgsmål om grænsehindringer i rigsfællesskabet, flagdage, det sociale område imellem Grønland og Danmark og senest står kaffemøderne på snak med danske politikere om, hvordan vi får inddraget danskere i den nye strategi for Arktis.

I Berlingske kan man læse, hvordan topfolk i Socialdemokratiet, belyst gennem konkrete eksempler, har lagt pres på kritikere af partiets eller regeringens politik.

Sådan foregår det ikke for sådan nogen som mig og Arktis eksperter, som ikke er på linje med regeringens rigsfællesskabets politik. Vi fryses ganske enkelt ud. Ikke så meget som en kop kaffe byder socialdemokraterne på. Jeg har også flere gange udfordret regeringens politik i forhold til Grønland og rigsfællesskabet, hvilken ingen socialdemokrater overhovedet har reageret på. Og det er usædvanligt for en ivrig lobbyist som jeg, der er vant til at stemme dørklokker på Christiansborg.
Døren står åben hele vejen rundt om salen og eksempelvis hos Venstre, DF, de Radikale, SF, Konservative, Alternativet og det grønlandske mandat fra IA.

Den eneste fra Socialdemokratiet som har budt på kaffe, er Mogens Lykketoft, og den kop lever jeg stadig højt på og håber at der kommer et gennembrud ved de andre partifæller. For Socialdemokratiet har i den grad behov for at lytte til andre end deres grønlandske mandat i deres gruppe og eliten i selvstyretårnet. Det er dybt frustrerende, problematisk, udemokratisk og formodentlig meget farligt at fryse alle andre ud. For der er brug for at få realisme ind i regeringens politik for rigsfællesskabet – herunder Arktis – og den kan ikke tilegnes alene i det dyrt betalte heppekor af rådgivere.

Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere vil bryde sammen. Og når den gør det, så bliver det umuligt at bygge den op igen uden uvildige eksperter, lobbyister og meningsdannere.

De lytter kun til deres søsterparti i Grønland, som ønsker selvstændighed. Men der er jo mange andre med andre meninger både i Grønland, Færøerne og Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Kriser har sine ofre - og vi er ikke forpligtet til at holde hånden under dem, der alligevel ikke ville klare sig. Eller rigmændene. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere