Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære regering: I skal ikke lytte til dem, der anbefaler løsere bånd til Færøerne og Grønland

Regeringen skal ikke alliere sig med publicaffairsfirmaer, som bestyrker dem i at løsne bånd til Grønland og Færøerne. Det er et svaghedstegn, som bliver bemærket hos stormagterne og som ikke er metoden til at rulle en politik ud.

Et styrket samarbejdet i rigsfællesskabet går ikke gennem publicaffairsfirmaer eller politiske rådgivere, som ikke har fornemmelse for den fremgangsmetode.

Man knytter ikke bånd med en holdning om at støtte selvstændighed eller få eksperter til at identificere problemerne.

Vejen ind til udvikling går gennem alliancer med dem, som forstår, hvordan den danske stat er bygget op, og som kan knytte de kontakter, der skaber fremdrift. Det kan kun de mennesker, som har forstået at rigsfællesskabet er en konstruktion med en fælles platform, som uanset fremtidsdrømme skal styrkes. Uden den forståelse bliver Arktis et militært tomrum.

Ingen problemer løses ved at lade berøringsangsten herske og søge medhold hos såkaldte uvildige eksperter. Det være sig indenfor det militære eller det menneskelige område. Der findes meget få uvildige eksperter indenfor Arktis, fordi så mange forsøger at gøre det til deres levevej netop at være eksperter og samtidig påberåbe sig at være objektive. Det kan man ikke være, når det gælder Grønland og Færøerne, fordi man simpelthen ikke får opgaver, hvis man er for kritisk.

En solid platform kræver at få realisme ind i strategien og tage udgangspunkt i det, vi har og ikke det, vi ikke har – f.eks. en fremtid som selvstændige nationer.

Der skal findes opbakning hos dem, som skal finansiere projektet. I det her tilfælde er det de danske skatteydere, som skal forstå, hvorfor det er et vigtigt projekt, og hvorfor det er i vores fælles interesse at bidrage til det.

Hvis vi ikke styrker det fælles grundlag først, så kan vi ikke finde løsninger for forsvaret eller erhvervsudviklingen i Arktis. Så simpelt er det. Derfor skal vi heller ikke overlade projektet til ”eksperter”, som ikke har den forståelse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkeligt så langt fra almindelige borgere? Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere