Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke en krone mere til Grønland uden inddragelse af danske vælgere

Det er i ellevte time, at danske politikere officielt får sig en holdning om rigsfællesskabet. En holdning, som ikke kun luftes på varmestuer og i grønlandske medier.

Der skal ikke vedtages flere afgørende ændringer for rigsfællesskabet uden inddragelse af vælgerne i Danmark.

Og når kongeriget Danmark udformer Arktis-strategi, er det heller ikke kun de få indbyggere i Nordatlanten, der skal inddrages. Det skal også de mange danskere, som både skal betale for den og har magten til at vælge, hvem der skal sidde i Folketinget.

Det er ganske tankevækkende, at selv om vores allierede nærmest presser Danmark til at få en holdning om rigsfællesskabet, så er holdningen blandt politikerne: Den der med Grønland, den snupper vi internt på Christiansborg og i det grønlandske hus. Altså der, hvor man i forvejen ved noget om Grønland, og altså ikke i nærheden af vælgerne i Danmark.

Tiden, hvor vi ikke har en holdning til Grønland eller Færøerne, er for længst forbi. Trumps tilbud om at købe Grønland, interessen for undergrunden i Grønland og de nye sejlruter tvinger os til at blive skarpe på, hvad vi egentlig vil med det her rigsfællesskab. Og det spørgsmål skal også rejses i Danmark.

Vi må én gang for alle smide den altfortærende berøringsangst og komme ind i kampen. Den kamp, hvor vi involverer danske statsborgere i, hvorfor det fortsat er vigtigt at smide mange millioner mod Grønland og Færøerne – og fortælle, hvorfor det giver Danmark et stort vingefang at være en arktisk stat, og hvorfor vi – som danske statsborgere – må og skal have en mening om Arktis, fordi det er os, der via skatten betaler for det.

Det er et fælles ansvar – og fællesskab forpligter.

Det vil også gøre livet nemmere for den tredjedel af færinger og grønlændere, der bor i Danmark, hvis danskerne forstod vigtigheden af sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Det kunne måske ligefrem mindske fordomme og uvidenhed, som skygger for en god relation.

Det er i ellevte time, at danske politikere officielt får sig en holdning om rigsfællesskabet. En holdning, som ikke kun luftes i Sermitsiaq og på varmestuer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Denne krig handler ikke om vestlige værdier, men udstiller endnu en gang Vestens hykleri og dobbeltmoralske politik. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere