Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump bruger sin styrke imod os

Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til.

Den danske stat er en arktisk stat med et stort vingefang. Desværre kender kun få danske statsborgere omfanget. Derfor slipper Trump og andre afsted med at diktere os politikken for Arktis.

Trump taler til folket. Vi kan med rette beskylde ham for at tale til en omgang low lifere. Men vi skal måske spørge os selv, hvor gode vi selv er til at tale til befolkningen, når det gælder udviklingen i vores nordatlantiske del af rigsfællesskabet. Vi gør det faktisk slet ikke, og det sætter Trump og andre, som bider sig fast i indlandsisen, i førersædet.

Netop derfor skal regeringens nye Arktis-strategi søge opbakning blandt danske vælgere og skatteydere, som er dem, der betaler, og som skal bibringes forståelse af, hvorfor det fortsat er vigtigt at sende mange penge mod Grønland.

Budskabet skal være, at udgangspunktet er, at vi er i et rigsfællesskab. Skulle det forhold engang ændre sig, så laver vi en ny strategi. Indtil da er vi forenet i et kongerige, og det tager vi udgangspunkt i, når vi udformer vores nye strategi for Arktis. Fordi det giver os et større vingefang udenrigspolitisk og sikrer os mod en ny kold krig.

Trump har sparket os i røven mere end én gang. Det har han gjort, fordi vi ikke har taget udviklingen i Arktis alvorligt. Regeringen har ikke forholdt sig til, hvor hurtigt udviklingen i Arktis går, når amerikanerne, kineserne og russerne blander sig der, hvor vi selv holder os væk i berøringsangstens hellige navn. Og skal vi tale Trumps sprog, så går det ikke længere.

Den største udfordring for Danmark bliver at involvere danskerne i, hvad det vil sige at bo i en arktisk stat – herunder at gøre det forståeligt, hvilke udfordringer og muligheder det giver. Det er en pinlig forestilling, at danskere er så uvidende om arktiske forhold. Især fordi amerikanernes og kinesernes interesse pludselig er blevet omdrejningspunktet for en arktisk strategi.

Vi skal ikke gøre, som den danske regering siger: »Det må Grønland og Færøerne selv bestemme.«

Vi skal gøre som Trump og finde opbakning blandt de vælgere, som skal betale gildet. Og fordi det er den eneste måde at finde opbakning blandt danske vælgere til at prioritere Arktis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere