Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit: Hvorfor laver Skotland ikke en omvendt grønlænder?

Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads.

Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. En del af den danske stat. Færøerne er heller ikke medlem af EU.

På samme måde kunne Skotland forblive i EU og stadig være en del af Storbritannien. Det vil selvfølgelig skabe lidt udfordringer i starten.

Men det kan efterkomme skotternes ønske om at blive i EU, og samtidig tage brodden af selvstændighedstrangen.

Helt fra starten var EU (EF) et problem i forholdet mellem Danmark og Grønland. Et flertal af grønlænderne var imod EF, og alligevel kom Grønland med i EF. Kort efter folkeafstemningen i 1972 påbegyndte Grønland en kurs med at fjerne sig fra Danmark på grund af EF-medlemskabet. Det at medlemskabet blev tvunget ned over grønlænderne førte senere til, at en hjemmestyrekommission blev nedsat. Det var det grønlandske medlem af Folketinget, Moses Olsen, som argumenterede for at relationen mellem Grønland og Danmark havde ændret sig, fordi Grønland var tvunget med i EF. En hjemmestyrekommission blev nedsat, og i 1979 fik Grønland som bekendt hjemmestyre. Dermed spillede EF ind på Grønlands trang til at fjerne sig fra Danmark. Det var måske prikken over i´et, som fik hjemmestyret til at flyde. Og det flyder stadig rundt i det uvisse, fordi Grønlands fremtid nu også er kommet under internationalt pres.

Hvad ville der ske, hvis Skotland lavede den omvendte model: blev i EU og stadig var en del af Storbritannien?
Det kunne måske fjerne noget af den udbredte opfattelse af at blive udnyttet, som virker som at smide benzin på bålet at Skotland tvinges ud af EU.
Det måske største problem i denne sammenhæng er grænseproblematikker, men med en god handelsaftale mellem EU og UK kunne det problem minimeres for både Nordirland og Skotland.

Grønlands exit fra EF blev forhandlet på plads med tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen på sidelinjen. Efter tre års forhandlinger med stor hjælp fra dansk side, fik Grønland gode samarbejdsaftaler og befandt sig i en position, som var blevet styrket. Med en OCT-status (oversøiske lande- og territorier) har Grønland modtaget mange millioner fra EU.

Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads for Skotland.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere