Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit: Hvorfor laver Skotland ikke en omvendt grønlænder?

Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads.

Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. En del af den danske stat. Færøerne er heller ikke medlem af EU.

På samme måde kunne Skotland forblive i EU og stadig være en del af Storbritannien. Det vil selvfølgelig skabe lidt udfordringer i starten.

Men det kan efterkomme skotternes ønske om at blive i EU, og samtidig tage brodden af selvstændighedstrangen.

Helt fra starten var EU (EF) et problem i forholdet mellem Danmark og Grønland. Et flertal af grønlænderne var imod EF, og alligevel kom Grønland med i EF. Kort efter folkeafstemningen i 1972 påbegyndte Grønland en kurs med at fjerne sig fra Danmark på grund af EF-medlemskabet. Det at medlemskabet blev tvunget ned over grønlænderne førte senere til, at en hjemmestyrekommission blev nedsat. Det var det grønlandske medlem af Folketinget, Moses Olsen, som argumenterede for at relationen mellem Grønland og Danmark havde ændret sig, fordi Grønland var tvunget med i EF. En hjemmestyrekommission blev nedsat, og i 1979 fik Grønland som bekendt hjemmestyre. Dermed spillede EF ind på Grønlands trang til at fjerne sig fra Danmark. Det var måske prikken over i´et, som fik hjemmestyret til at flyde. Og det flyder stadig rundt i det uvisse, fordi Grønlands fremtid nu også er kommet under internationalt pres.

Hvad ville der ske, hvis Skotland lavede den omvendte model: blev i EU og stadig var en del af Storbritannien?
Det kunne måske fjerne noget af den udbredte opfattelse af at blive udnyttet, som virker som at smide benzin på bålet at Skotland tvinges ud af EU.
Det måske største problem i denne sammenhæng er grænseproblematikker, men med en god handelsaftale mellem EU og UK kunne det problem minimeres for både Nordirland og Skotland.

Grønlands exit fra EF blev forhandlet på plads med tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen på sidelinjen. Efter tre års forhandlinger med stor hjælp fra dansk side, fik Grønland gode samarbejdsaftaler og befandt sig i en position, som var blevet styrket. Med en OCT-status (oversøiske lande- og territorier) har Grønland modtaget mange millioner fra EU.

Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads for Skotland.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
22.01.20, 10:46
Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere
Af Henrik Højlund
21.01.20, 15:14
Mattias Tesfayes udtalelser om, at noget står over Gud, er tåbelige. Et samfund, som tror, at dets egne demokratisk vedtagne værdier er de højeste værdier og sandheder, ender med at udøve en form for skjult diktatur. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.01.20, 20:45
Dollarmilliardærerne ejer ikke størstedelen af den globale formue, men 2,4 pct. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere