Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kina skal ikke true rigsfællesskabet

Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.  

Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, har truet den færøske lagmand i sagen om Huaweis levering af 5G-netværk på Færøerne.
Færingerne kunne glemme alt om handelsaftaler med Kina, hvis de ikke indgik en aftale om 5G-netværk med Huawei.
Det fremgår af en lydoptagelse, som den færøske TV-station, Kringvarp, i sidste uge blev bremset i at offentliggøre ved et fogedforbud.

Nu har Statsministeren så igen lavet et ”Det må selvstyrerne selv bestemme” stunt.

”Det er Færøerne selv, der bestemmer, om den kinesiske telegigant Huawei skal stå for Færøernes 5G-netværk.
Sådan er beskeden fra statsminister Mette Frederiksen (S) til det færøske medlem af Folketinget Edmund Joensen (Sambandsflokkurin) tirsdag under statsministerens spørgetime i folketingssalen.”

Nu er det Færøerne, der selv må bestemme ifølge Statsministeren. Det plejer at være Grønland, som hun overhovedet ingen mening har om - selvom både Færøerne og Grønland er en del af den danske stat. Og selvom det kan svække sikkerheden i rigsfællesskabet, at vi fralægger os ansvaret. Et ansvar som andre er mere end villige til at påtage sig, hvis vi ikke magter det fra dansk side.

Og i dette tilfælde er det helt klart sikkerhedspolitik. Dermed er det heller Ikke et indre færøsk anliggende.

Heldigvis er resten af Folketinget ikke indstillet på at fralægge sig ansvaret.
Ordførere fra hele Folketinget sætter hælene i.
Kinas trusler mod Færøerne viser et uhørt pres på hele rigsfælleskabet, lyder det og Søren Espersen vil have pandaerne sendt tilbage til Kina.

Det er jeg helt enig i. Ud med de pandaer og send gerne Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina. Det gør vi bedst ved at stå sammen og påtage os det udenrigspolitiske ansvar, som en episode som denne hører under.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere