Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad er det lige, der er gået galt mellem minister og embedsfolk?

Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden.

Sagen om formodet millionsvindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse får nu konsekvenser for styrelsens direktør, Hans J. Høyer. Han er indtil videre blevet fritaget for tjeneste, da forsvarsminister Trine Bramsen ikke længere har tillid til ham.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen gik sagens alvor først meget sent op for Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel.

På nuværende tidspunkt skal en forsvarsminister nøjagtig vide, hvornår det er gået op for hendes departementschef. Hvorfor fortæller hun ikke det, når hun indkalder til et pressemøde om en så alvorlig sag? Med det store embedsværk og sagens alvor taget i betragtning skal hun kunne svare klokkeklart på, hvornår han har opdaget det.

Han valgte at underrette forsvarsministeren onsdag kl. 23. Lige efter at ministeren havde haft møde med Trump for at snakke om rigsfællesskabet.

På det tidspunkt har departementschefen kendt til sagen siden maj. Ligesom han fik en mail om sagen 4. november, som han valgte ikke at åbne. Sagens alvor er, ifølge ministeren, først sent gået op for ham. Måske et par dage før. Mere klart kan ministeren ikke svare på det.

Ministeren er dybt afhængig af departementschefen. Derfor må det vel også undersøges, hvorfor han valgte ikke at læse e-mailen fra sin koncerndirektør. Det er meget underligt.

Forsvarsministeren peger på en revidering af whistleblower-ordningen. Som den er skruet sammen nu, garanteres det ikke, at man kan være anonym. Men man kunne eventuelt blot åbne for mere direkte kontakt til minister og politikere. På den måde har man altid kunne forblive anonym, hvis man ønsker det.

Hvis regeringen ønsker mere åbenhed, så skal der gøres op med den topstyrede partistruktur, som set udefra virker stiv og Sovjetagtig.

Mit råd til Socialdemokratiet er at få gjort op med den topstyrede og iscenesatte form. Det hænger ikke sammen med at ville være tæt på folket og vælgerne.

Vælgerne vil jeg råde til at holde skarpt øje med, om partiet bibeholder denne stive og utilnærmelige struktur, når vi skal sætte kryds næste gang.

Der er hård styring af, hvornår en minister går ud. Det er et meget iscenesat foretagende at være minister i dag.

Socialdemokratiet er en lukket og skarpt styret enhed, hvor det er meget svært at komme i kontakt med politikerne. Hvis man vil tale med en bestemt politiker, så bliver man henvist til et topstyret system. Det gør man ikke ved de andre partier. Her kan man med få dages varsel få en kaffeaftale, hvis man har noget vigtigt på hjerte. Eksempelvis var Martin Lidegaard kendt for at holde døren til ministeriet åben. Det samme gælder for Venstres toppolitikere. Jeg savner generelt, at venstrefløjen, som bryster sig af at tale folkets sag, træder ned fra den iscenesatte trone, som ikke er i trit med befolkningen længere.

Ministeren vil ikke tage ansvaret for, om de oplysninger, hun har fået, er rigtige. Det er forståeligt, men tyder ikke på meget tillid mellem minister og topembedsmænd. Der vil sikkert rulle flere hoveder. Foreløbig sender hun blot aben videre til departementschefen.

Sagen er alvorlig. Alt er blevet aflyst. Forsvarsministeren skulle have været til Grønland i denne uge.

Imens vi venter på en undersøgelse, kan Socialdemokratiet passende gå i gang med at bløde strukturen op.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
25.01.20, 22:25
Skulle det forhold engang ændre sig, så laver vi en ny strategi. Indtil da er vi forenet i et kongerige, og det tager vi udgangspunkt i, når vi udformer en strategi. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
25.01.20, 16:49
Gak-gak Mette og Rabat Bødskov tager til Bruxelles Læs mere
Af Isabella Arendt
25.01.20, 13:26
SF synes, topchefer tjener for mange penge. Det vil de nu forbyde. Jeg synes, at SF har adskillige forkerte holdninger til samfundet - men har dog ikke tænkt mig at forbyde dem at fremstille forslag, jeg ikke er enig med. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.01.20, 22:58
Deadlinevært Steen Nørskov opførte sig uhyrligt groft over for Tommy Robinson, der kan bevise forsøget på at lave fake news gennem optagelser, han selv foretog i studiet. Læs mere
Af Marie Høgh
24.01.20, 14:30
Mette Frederiksens historisk ringe nytårstale var en opvisning i statslig formynderlyst. Men det kniber med ånden i den borgerlige lejr, hvor der tilsyneladende ikke er nogen, der for alvor anfægter tanken om den gennemregulerede stat. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.01.20, 13:29
Det er i ellevte time, at danske politikere officielt får sig en holdning om rigsfællesskabet. En holdning, som ikke kun luftes på varmestuer og i grønlandske medier. Læs mere
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.20, 12:47
En gang var det acceptabelt at køre stærkt i byen, men tiderne er skiftet. Mange kører dog stadig hasarderet, især andengenerationsindvandrere. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.01.20, 11:42
Både røde og blå politikere vil have flest mulig gennem en boglig uddannelse. Det er at svigte de unge Læs mere