Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kinesisk investor siger, at min fars baghave i Grønland skal forsyne Europa med sjældne jordarter

Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt.

Det kinesiske selskab Shenghe vil ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq levere sjældne jordarter til ny teknologi indenfor vedvarende energi og elbiler i Europa.

Og selvom det lyder herligt, at kineserne vil forsyne os alle med grøn energi, så er der al mulig grund til bekymring. Kineserne er ikke ligefrem verdensberømte for ikke at svine, og de rydder aldrig op efter sig. Nu er turen så kommet til min fars baghave i Narsaq, Kvanefjeldet. Og det bekymrer mig.

Shenghe har indgået partnerskab med China National Nuclear Corporation (CNNC). Det var dem, som var ansvarlig for skabelsen af den første kinesiske brintbombe. Ledelsen af denne sammenslutning udpeges af den kinesiske Premierminister. Dermed kan mineprojektet blive et kinesisk statsprojekt.

Man kan frygte, at Kinas strategiske interesser vil tromle miljøhensyn, hvilket der er talrige eksempler på andre steder i verden, fx i Afrika. Vi ved reelt ikke, hvad de sjældne jordarter skal bruges til, og der nævnes intet om uran i den forbindelse.

I 2012 ophævede Grønland nultolerancen over for uranudvinding. Efter 25 års modstand mod atomkraft og uranudvinding var et flertal i Folketinget pludselig klar til at ophæve nultolerancen over for uran.

Danmark har ansvaret når/hvis uranen skal eksporteres. Men debat om, hvorvidt staten Danmark vil blive stillet moralsk til ansvar, hvis der sker en katastrofe i Grønland, har endnu ikke set dagens lys.

Hvad sker der, hvis grønlændere bliver syge som følge af uranudvinding?

Uranudvinding rejser en lang række dilemmaer. Er man i tvivl om det, så kan man kaste et blik på Kinas øvrige aktiviteter indenfor det område.

Store dele af den grønlandske befolkning mener i dag, at det var en overilet beslutning at ophæve nultolerancen. Det skete hen over hovedet på både den grønlandske og danske befolkning.

Danmark og Grønland bør undersøge meget grundigt, hvor man kan komme i klemme juridisk og menneskeligt. Vi kan havne i en situation, hvor vi er forpligtet til at rydde op, men ikke er i stand til det. Det kan blive rigsfællesskabets værste mareridt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.20, 12:47
En gang var det acceptabelt at køre stærkt i byen, men tiderne er skiftet. Mange kører dog stadig hasarderet, især andengenerationsindvandrere. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.01.20, 11:42
Både røde og blå politikere vil have flest mulig gennem en boglig uddannelse. Det er at svigte de unge Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.01.20, 09:14
Baner Mette Frederiksen selv vejen for en ny regering? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.01.20, 21:23
Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet er vred over, at Mette Frederiksen har medgivet, at indvandringen er medvirkende til vækst i antisemitismen herhjemme. Det må man ikke sige i det politisk korrekte miljø. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.01.20, 10:46
Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere