Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kinesisk investor siger, at min fars baghave i Grønland skal forsyne Europa med sjældne jordarter

Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt.

Det kinesiske selskab Shenghe vil ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq levere sjældne jordarter til ny teknologi indenfor vedvarende energi og elbiler i Europa.

Og selvom det lyder herligt, at kineserne vil forsyne os alle med grøn energi, så er der al mulig grund til bekymring. Kineserne er ikke ligefrem verdensberømte for ikke at svine, og de rydder aldrig op efter sig. Nu er turen så kommet til min fars baghave i Narsaq, Kvanefjeldet. Og det bekymrer mig.

Shenghe har indgået partnerskab med China National Nuclear Corporation (CNNC). Det var dem, som var ansvarlig for skabelsen af den første kinesiske brintbombe. Ledelsen af denne sammenslutning udpeges af den kinesiske Premierminister. Dermed kan mineprojektet blive et kinesisk statsprojekt.

Man kan frygte, at Kinas strategiske interesser vil tromle miljøhensyn, hvilket der er talrige eksempler på andre steder i verden, fx i Afrika. Vi ved reelt ikke, hvad de sjældne jordarter skal bruges til, og der nævnes intet om uran i den forbindelse.

I 2012 ophævede Grønland nultolerancen over for uranudvinding. Efter 25 års modstand mod atomkraft og uranudvinding var et flertal i Folketinget pludselig klar til at ophæve nultolerancen over for uran.

Danmark har ansvaret når/hvis uranen skal eksporteres. Men debat om, hvorvidt staten Danmark vil blive stillet moralsk til ansvar, hvis der sker en katastrofe i Grønland, har endnu ikke set dagens lys.

Hvad sker der, hvis grønlændere bliver syge som følge af uranudvinding?

Uranudvinding rejser en lang række dilemmaer. Er man i tvivl om det, så kan man kaste et blik på Kinas øvrige aktiviteter indenfor det område.

Store dele af den grønlandske befolkning mener i dag, at det var en overilet beslutning at ophæve nultolerancen. Det skete hen over hovedet på både den grønlandske og danske befolkning.

Danmark og Grønland bør undersøge meget grundigt, hvor man kan komme i klemme juridisk og menneskeligt. Vi kan havne i en situation, hvor vi er forpligtet til at rydde op, men ikke er i stand til det. Det kan blive rigsfællesskabets værste mareridt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere