Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlandske politikere vil hellere bruge penge på selvstændighedsprojekt end på det sociale område

Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe. Så hård lyder kritikken fra tidligere borgmester i Grønland.

»Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe.« Så hård lyder kritikken fra en af Grønlands store personligheder inden for politik, tidligere borgmester Asii Chemnitz Narup.

Og jeg er er ganske enig. Hele indlægget kan læses på hendes Facebook-side.

Kim Kielsen klamrer sig til magten og kæmper for sin interne overlevelse. Den tidligere borgmester kalder Kim Kielsens regeringstid for katastrofal. Baglandet skal hele tiden fodres med indrømmelser eller kvoter.

Hvert år udråbes til børnenes år, men man overlader til Danmark at redde børnene fra misbrug og omsorgssvigt.

Også den nye danske mindretalsstatsminister har udråbt sig selv til børnenes statsminister. Men det bliver man altså ikke af at vende ryggen til børnene i Grønland. Og det er netop, hvad man gør, når man siger, at Grønland ikke er Danmarks. Grønland er en del af rigsfællesskabet. Så enkelt skal budskabet være fra hele kongerigets statsminister.

Og kritikken af regeringen i Grønland breder sig hastigt. Senest har der været demonstrationer mod regeringen og finansloven, som endda bredte sig til Danmark.

Det bliver mere og mere ubegribeligt, at man vil tillade at ødsle penge på selvstændighedsprojektet, når det står så galt til med Grønlands største udfordring – det sociale område. Et område, som Grønland har haft 40 år til at forbedre.

For børnenes og de svage i samfundets skyld bør samtlige kommissioner (med andet fokus end de sociale udfordringer) sættes på hold. Brug pengene på børnene. Det er det mindste, man kan forlange, når Danmark skal støtte med så mange penge på et område, som Grønland alene har ansvaret for.

Eksempelvis stjæler Forfatningskommissionen midler og fokus. Man kan ikke skrive en forfatning, når man ikke har hjemtaget alle områder. Og da slet ikke når man har et sejlende område, som kræver fokus og handlekraft. Socialområdet. Grønland står ikke over for snarlig selvstændighed. Derfor vil en forfatning, som skrives nu, ikke være det papir værd, som det vil blive printet ud på.

Alternativerne til rigsfællesskabet, som sikrer børnenes fremtid, er enten:

At blive et amerikansk territorium, en kinesisk vasalstat eller at vente på, at Rusland optrapper.

Sæt forfatningskommissionen på hold. For man kan ikke starte med at bygge på tredje sal. Det blødende socialområde skal heles først.

Jeg er helt enig med Asii Chemnitz Narup: »Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe.«

Det er også en hån mod danske skatteydere og alle danske statsborgere. Vi vil alle gerne bidrage, men pengene skal bruges til børnene – ikke til selvstændighed!

Det grønlandske parti Atassut mener, at forfatningskommissionen skal nedlægges. På partiets hjemmeside skriver det:

»Ressourcerne kunne bruges meget bedre ude i samfundet. Det er på høje tid, at de øvrige partier kommer ind i kampen og bruger ressourcerne på samfundsnyttige opgaver. En forfatning, som man forsøger at skrive, vil alligevel ikke være nyttig, når og hvis løsrivelse fra rigsfællesskabet kommer som en mulighed, og vi ved jo heller ikke de fremtidige generationer, vil have behov for den.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn. Herzlichen Dank. Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere