Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlandske politikere vil hellere bruge penge på selvstændighedsprojekt end på det sociale område

Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe. Så hård lyder kritikken fra tidligere borgmester i Grønland.

»Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe.« Så hård lyder kritikken fra en af Grønlands store personligheder inden for politik, tidligere borgmester Asii Chemnitz Narup.

Og jeg er er ganske enig. Hele indlægget kan læses på hendes Facebook-side.

Kim Kielsen klamrer sig til magten og kæmper for sin interne overlevelse. Den tidligere borgmester kalder Kim Kielsens regeringstid for katastrofal. Baglandet skal hele tiden fodres med indrømmelser eller kvoter.

Hvert år udråbes til børnenes år, men man overlader til Danmark at redde børnene fra misbrug og omsorgssvigt.

Også den nye danske mindretalsstatsminister har udråbt sig selv til børnenes statsminister. Men det bliver man altså ikke af at vende ryggen til børnene i Grønland. Og det er netop, hvad man gør, når man siger, at Grønland ikke er Danmarks. Grønland er en del af rigsfællesskabet. Så enkelt skal budskabet være fra hele kongerigets statsminister.

Og kritikken af regeringen i Grønland breder sig hastigt. Senest har der været demonstrationer mod regeringen og finansloven, som endda bredte sig til Danmark.

Det bliver mere og mere ubegribeligt, at man vil tillade at ødsle penge på selvstændighedsprojektet, når det står så galt til med Grønlands største udfordring – det sociale område. Et område, som Grønland har haft 40 år til at forbedre.

For børnenes og de svage i samfundets skyld bør samtlige kommissioner (med andet fokus end de sociale udfordringer) sættes på hold. Brug pengene på børnene. Det er det mindste, man kan forlange, når Danmark skal støtte med så mange penge på et område, som Grønland alene har ansvaret for.

Eksempelvis stjæler Forfatningskommissionen midler og fokus. Man kan ikke skrive en forfatning, når man ikke har hjemtaget alle områder. Og da slet ikke når man har et sejlende område, som kræver fokus og handlekraft. Socialområdet. Grønland står ikke over for snarlig selvstændighed. Derfor vil en forfatning, som skrives nu, ikke være det papir værd, som det vil blive printet ud på.

Alternativerne til rigsfællesskabet, som sikrer børnenes fremtid, er enten:

At blive et amerikansk territorium, en kinesisk vasalstat eller at vente på, at Rusland optrapper.

Sæt forfatningskommissionen på hold. For man kan ikke starte med at bygge på tredje sal. Det blødende socialområde skal heles først.

Jeg er helt enig med Asii Chemnitz Narup: »Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Danmark for at løse vort lands største svøbe.«

Det er også en hån mod danske skatteydere og alle danske statsborgere. Vi vil alle gerne bidrage, men pengene skal bruges til børnene – ikke til selvstændighed!

Det grønlandske parti Atassut mener, at forfatningskommissionen skal nedlægges. På partiets hjemmeside skriver det:

»Ressourcerne kunne bruges meget bedre ude i samfundet. Det er på høje tid, at de øvrige partier kommer ind i kampen og bruger ressourcerne på samfundsnyttige opgaver. En forfatning, som man forsøger at skrive, vil alligevel ikke være nyttig, når og hvis løsrivelse fra rigsfællesskabet kommer som en mulighed, og vi ved jo heller ikke de fremtidige generationer, vil have behov for den.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere