Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trumps tilbud om at købe Grønland var kun toppen af isbjerget

Trump kunne ikke få Mexico til at betale for muren mod USA. Men nu har han fået Danmark til at betale for en radarmur mod Rusland, fordi Grønland nu står øverst på efterretningstjenestens risikovurdering.

Forleden udkom Forsvarets Efterretningstjenestes årlige risikovurdering.

Grønland står nu øverst på den liste. Det hedder sig, at det bliver sværere at balancere ønsket om at fastholde Arktis som lavspændingsområde.

Der er ingen tvivl om, at både USA, Kina og Rusland har store interesser i Grønland. Vi skal passe på ikke at ende i et stormagtsspil, som kan gøre Grønland til en farlig legeplads for kinesere, russere og amerikanerne. Men lige nu stiger amerikanernes ønsker for Arktis dag for dag. Købstilbuddet fra Trump var kun toppen af isbjerget.

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen, siger, at tilgangen til at holde Arktis som lavspændingsområde er udfordret.

USA er vores allierede, men vi skal ikke glemme, at USA har en stor interesse i at sætte Grønland ind som højspændingsområde. Og det gør USA kun for at beskytte sig selv. Der er ifølge pensioneret kontreadmiral og Arktis-ekspert Torben Ørting Jørgensen ret konkrete trusler imod USA og det nordamerikanske kontinent forårsaget af missiler, som Rusland har udviklet.

Amerikanerne har en interesse i at få udvidet deres forsvar af det nordamerikanske kontinent. Og det er altså ikke af hensyn til forsvaret af Grønland, at de ønsker opgradering i området.

Ser man på den nye trussel fra de supersoniske missiler, så udspringer det nærmere af et behov for at opstille nye sensorer, der tidligst muligt kan varsle imod de supersoniske missiler og give dybde i det amerikanske missilforsvar.

Vi har en reel udfordring som arktisk stat, fordi stormagterne kiler sig ind i vores rigsfællesskab. Men reelt er Grønland ikke mere truet i dag, end det har været siden Den Kolde Krig.

Man skal ikke et øjeblik være i tvivl om, at den enorme interesse fra USA skyldes, at amerikanske sikkerhedsinteresser er på spil.

Og selv om USA er vores nærmeste allierede, så er det bekymrende, at man maler Danmark op i et hjørne og påstår, at vi ikke yder tilstrækkeligt for at sikre Grønland. Det er for amerikanerne deres adgangsbillet til at kunne overtage landet.

Det trusselsbillede skal vi ikke uden videre godtage. Vi skal snarere fortælle amerikanerne, at de kommer meget længere, hvis de spiller med åbne kort og samarbejder. Som gode allierede.

Den største opgave for den danske regering består i at få rigsfællesskabet ind i danske statsborgeres bevidsthed. Før amerikanerne vågnede op, havde vi den kinesiske trussel hængende over hovedet. Kina forsøgte på alle tænkelige måder at kile sig fast i Grønland. Og netop det, at stormagterne så aggressivt kiler sig fast, er katastrofalt for den danske stat og for danske statsborgere – ikke mindst de plus 50.000, som er bosat i Grønland.

Vi står bedst i et fællesskab, som vi gerne skal dele med vores allierede i USA.

Det kræver, at de danske politikere, som erklærer sig som fortalere for rigsfællesskabet, også tør bekende kulør over for vælgerne. For nuværende undervurderes vi (vælgerne), idet man ikke tror, at man kan få danskere til at interessere sig for rigsfællesskabet. Grønland udgør 98 pct. af det danske territorium, og den internationale interesse, der er for den danske stat, skal materialiseres ud til hr. og fru Danmark. Hvis vi ikke formår det, må vi overlade vores skæbne til stormagterne, som danser rundt om Grønland.

Derfor duer det heller ikke, at den danske statsminister siger, at Grønland ikke er danskernes. Grønland er en del af den danske stat. Så enkelt er budskabet, hvis vi ikke skal lade stormagterne udfylde vores tomrum. For ét er sikkert. Tomrum bliver altid fyldt ud. Og vi har en forpligtelse til at beskytte hele den danske stat.

Magter vi ikke den opgave, så er det helt sikkert, at andre, f.eks. amerikanerne, er villige til at tage over.

I modsætning til tidligere, så er både Danmark og Grønland i samme båd, når det kommer til forsvarsaftalen, og vi bør naturligvis stå sammen over for USA, så vi i fællesskab kan sikre, at vi får en udvikling, der er acceptabel for alle.

Naturligvis skal hverken Grønland eller Danmark betale for en elektronisk mur i Grønland. Det skal USA i videst muligt omfang betale under hensyn til de ønsker, som Grønland og rigsfællesskabet måtte have i forbindelse med serviceaftalen. Og USA skal forpligte sig til at tilgodese grønlænderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere