Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, minister Abelsen: Grønland afsætter ikke nye penge til socialområdet

Der er ikke afsat nye penge til indsatsen for udsatte børn. Alligevel fastholder minister Martha Abelsen, at Grønland bidrager væsentligt.

Ifølge minister i Grønland Martha Abelsen, så har jeg misforstået det hele. Men jeg siger ikke, at der ikke er afsat midler – det er der.

Det er bare ikke nye penge. Desuden løber beløbet, Danmark skal af med, meget højere op end de 80 mio. kr. Idet Danmark oveni betaler lønnen til de danske embedsfolk.

På Grønlands officielle hjemmeside skriver hun: »Politisk kommentator Nauja Lynge og andre har i flere medier udtalt, at der ikke er afsat ekstra midler, som kan supplere den hjælp, som Danmark har afsat til udsatte børn i Grønland. Disse udmeldinger bygger på rygter og misforståelser,« siger Naalakkersuisoq, Martha Abelsen.

Grønland har for 40 år siden overtaget socialområdet. Alligevel har Danmark vedtaget at afsætte 80 mio. kr. til indsatser for udsatte børn i Grønland. Men ikke nok med det. Danmark skal oven i de 80 mio. kr. betale lønnen til de danske embedsfolk.

De 7,5 mio. kr., som selvstyret siger, at det afsætter, er dog ikke midler, som er nye. Disse midler har gennem flere år været afsat til rejseholdsarbejdet, hvilket fremgår af finanslovens konto. For 2019 er der afsat 7,604 mio. kr., og for 2020 er beløbet sat ned til 7,402 mio. kr.

Det danske beløb på plus 80 mio. kr. rulles ud over en fireårig periode. Der er midlertidigt etableret et sekretariat i Social og Indenrigsministeriet i Danmark. De danske stillinger betaler Danmark, og medarbejderne skal samarbejde med Grønland.

Det er nu faldet en del for brystet, at Grønland ikke afsætter nye penge til det her projekt – socialområdet – som man i Grønland har haft ansvaret for i knap 40 år.

Jeg kender ikke én eneste dansk statsborger, som ikke mener, at alle børn i rigsfællesskabet skal hjælpes. Og hertil bidrager vi alle gerne med skattekroner. Men når man samtidig giver los for overfiskeri for at undgå mistillid og bruger penge på en forfatning, som alle ved ikke kan bruges om hverken 2 eller 10 år, så er det ganske provokerende, at man ikke i stedet for bruger pengene på børn og udsatte borgere.

Selvfølgelig har Grønland i forvejen afsat midler til socialområdet. Man har jo alene haft ansvaret for området siden 1980. Men det må forventes, at man spytter nye penge i sit eget projekt, når man nu beder Danmark om så mange millioner.

Penge, som jeg bifalder, at vi bidrager med – mod, at man som en selvfølge prioriterer området i Grønland, før man giver lønninger til kommissioner og giver mere magt til regeringen og uddeler fiskekvoter for at tilfredsstille det politiske bagland.

Man skal huske, at disse danske midler afsættes, uden at Danmark på nogen måder får noget igen. Det sker alene for at sikre de grønlandske børn. Danmark har som udgangspunkt ikke haft mulighed for at yde den slags midler, fordi bloktilskuddet er fastfrosset, hvorfor Danmark ikke sådan uden videre kunne bevilge penge til Grønland. Og det er alt sammen helt fint, at man bryder med den model. Blot skal Grønland selv yde og ikke sende midler videre til løsrivelsesprojekter.

Den nye danske mindretalsregering har varslet, at den er åben for nye forhandlinger, hvis de mange millioner ikke skulle være nok. Så der er altså formodentlig endnu flere penge på vej mod Grønland.

Og må vi så blande os i Danmark? Ja, det må vi selvfølgelig gerne, da midlerne nødvendigvis går fra andre socialt udsatte i Danmark.

I Grønland kvitterer man med at sende en regning på afgifter videre til de svageste i samfundet. Samtidig giver man mere magt til f.eks. politikeren Vittus Qujaukitsoq, som ikke fik mere end omkring 70 personlige stemmer ved det seneste valg. Han har nu ud over finansområdet også fået overleveret råstofområdet.

Nok er nok, siger befolkningen. Frustrerede demonstranter har været på banen både i Danmark og de grønlandske byer. De er ved at samle underskrifter ind mod regeringen i Grønland. Og jeg tror ikke, det sidste punktum er sat i den sag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere